Pagina's

zondag 30 maart 2014

Vieze gewoonte!

Dat roken slecht is voor je gezondheid weten we allemaal. Ondanks een rookverbod in openbare ruimtes, prijsverhogingen, anti-campagnes en heftige teksten op het pakje lijken mensen maar niet van deze slechte gewoonte af te kunnen komen. Niet alleen een gigantische aanslag op de gezondheid, maar ook het milieu heeft hier enorm onder te lijden.


'Ze lijken klein en onschuldig, maar sigarettenpeuken zijn hardnekkig zwerfvuil vol giftige stoffen. De Wereldgezondheidsorganisatie heeft berekend dat 80 procent van alle sigarettenpeuken in het wild belandt. Dat zijn er 4,5 biljoen (lees 4.500.000.000.000!) per jaar! Die sigarettenfilters zijn allesbehalve biologisch afbreekbaar. Ze bestaan uit plastic, dat in de oceaan verweert tot minuscule snippertjes die in de magen van vissen, vogels en zeezoogdieren terechtkomen.

Filterstompjes zijn venijnige brokjes klein chemisch afval. In peuken zijn maar liefst 4.200 chemische afbraakproducten aangetroffen. Vele zijn notoir kankerverwekkend, verstoren de hormoonhuishouding of zijn anderszins ongezond. Uit onderzoek blijkt dat de peuken effectief gif lekken naar de omgeving. Dat gif kan zich ophopen in de voedselketen'

Bron: www.gva.be

Nu moet ik helaas heel eerlijk toegeven dat ook ik, weliswaar in een ver verleden, heb gerookt en zonder gêne mijn opgebrande sigaretten op straat achterliet. Inmiddels is dat gelukkig alweer zo'n twintig jaar geleden, maar voel, met terugwerkende kracht, de nodige schaamte dat ook ik heb bijgedragen aan deze enorme, vieze vervuiling!

Klein en licht; dus ze verdwijnen zeer gemakkelijk op plekken waar je ze helemaal niet wilt hebben.
Ook de verpakkingen worden tegenwoordig massaal op de grond gegooid!

Volgens 'laatjepeuknietalleen' worden er in Nederland, per jaar, meer dan 9 miljard peuken op de grond gegooid. Per roker is dat gemiddeld 6 tot 7 per dag (2.500 per jaar). Ik heb zelf van mijn zeventiende tot mijn drieentwintigste gerookt. Zo'n zeven jaar dus. Tel daar nog de sporadische 'terugval-momenten' bij op, dan kom ik toch wel op een totaal van ± 8 rookjaren. Wil ik mijn 'peuken-op-straat-gooi-gedrag' van vroeger dan ook enigszins compenseren, dan houdt dat in dat ik zo'n 20.000 sigaretten peuken van de grond moet halen. Ik weet waar ik, bij mijn volgende raaprondjes, op moet gaan letten!

donderdag 27 maart 2014

Drogisterij A.J. van der Pigge

Wat een fijne winkel! Het prachtige, authentieke interieur; de vriendelijke, behulpzame ontvangst en de diverse, (h)eerlijke producten, maken dat ik er erg graag kom. Deze week fietste ik er weer langs en, ondanks dat ik eigenlijk niets nodig had, moest ik gewoon even naar binnen. En tja, dat is natuurlijk erg gevaarlijk ;-)

Al sinds 1849 is drogisterij A.J. van der Pigge een begrip in Haarlem en omgeving. Voornamelijk gespecialiseerd in vragen over voeding, voedingssupplementen, kruiden, homeopathie en natuurlijke huidverzorging, leveren ze ook (op het gebied van koken) heerlijke kruiden, specerijen en bak benodigdheden. En veelal in 'bulk', dus ideaal om in mijn eigen zakjes/potjes mee te nemen.

 

Nieuwsgierig naar de uitgestalde 'Pacifia Parfum' spoot ik een beetje van de 'testers' op mijn pols. Nog niet helemaal overtuigd liet ik het nog even voor wat het was, maar besloot ik wél het potje honing wat er naast stond mee te nemen.

Ook was ik geïnteresseerd in de OHM deodorant. Na een (helaas!) niet geslaagde ervaring met mijn zelfgemaakte deodorant ben ik op zoek naar een goed, natuurlijk alternatief. Gezien mijn twijfel (zou deze wél voor mij werken) in combinatie met de prijs van het potje, durfde ik nog niet de beslissing te nemen om het te kopen. Hoe fijn dan ook dat een winkelmedewerkster mij voorstelde om me een klein proefje mee naar huis te geven! Helaas wel in een klein plastic bakje, maar na zo'n aardig aanbod wilde ik daar even niet al te moeilijk over doen.

Honing betaald; spullen in mijn tas en weer verder op pad voor m'n overige boodschappen. Eenmaal buiten gekomen blééf ik maar aan mijn pols ruiken. Toch wel heel erg lekker, die parfum die ik net had staan testen in de winkel. Na het afronden van mijn boodschappen rondje, kon ik de verleiding dan ook niet langer weerstaan en ben ik teruggefietst naar 'Van der Pigge'. Met de uit te proberen deodorant en mijn nieuwe, natuurlijke geurtjes ga ik heerlijk fris de lente in!


Woon je in Haarlem of in de buurt? Dan kan ik je absoluut aanraden om eens langs te gaan bij deze fantastische winkel. Ook hun site is een bezoekje zeker waard. Hier vind je namelijk veel leuke informatie en handige tips!

Op de hoogte blijven van mijn volgende (plastic) afval besparingen en/of ervaringen? Volg me dan op Facebook.

dinsdag 25 maart 2014

Leuk! Ik sta op de 'Sunday Market'.

In de hoop mensen te inspireren en motiveren om ook zoveel mogelijk (plastic) afval te reduceren, sta ik (samen met Emily Jane van 'Leven zonder afval') zondag 6 april op de Sunday Market in Amsterdam. Al weken ben ik druk aan naaien en haken om maar zoveel mogelijk 'afval-bespaarders' te maken. Inmiddels heb ik al een hele collectie ;-) Hieronder een klein overzicht....


Kleine raapzakjes.... voor paaseieren, welteverstaan ;-)
  (3 euro per stuk - 2 voor 5 euro)


Leuk voor in de paastakken; gerecyclede memory kaartjes.
Vele verschillende uitvoeringen!
 (60 cent per stuk - 3 voor 1,50 euro)


Vrolijk, klein en superlicht. En toch kan er heel veel groente en fruit in! Ideaal om vele
plastic zakjes (bijvoorbeeld bij de groente/fruit afdeling in de supermarkt) te besparen.
(4 euro per stuk)


Voor nóg meer boodschappen. 
Groot, stevig en gemaakt in diverse kleuren.
 (7,50 euro per stuk)




Diverse boodschappentassen van gerecycled (vintage) katoen.
 (5 euro per stuk)

  
Benieuwd wat ik nog meer te koop aanbied?
Kom dan gezellig langs!

 'Sunday Market'
Zondag 6 april (van 12.00 uur tot 18.00 uur)
Westergasfabriek Amsterdam.

Op de hoogte blijven van mijn volgende (plastic) afval besparingen en/of ervaringen? Volg me dan op Facebook.

maandag 17 maart 2014

Troep op de stoep



Al een tijdje volg ik de fijne en inspirerende fotografie workshop van Cita Vissers.  Heerlijk om, middels m'n camera, 'geforceerd' te worden om dagelijkse, vertrouwde dingen om me heen eens met een heel ander oog te bekijken. De stimulerende en professionele feedback van Cita maakt voor mij het 'fotografie-feest' helemaal compleet!

Toen ze aangaf een fotografie wandeling door Haarlem te gaan organiseren, was ik dus ook meteen enthousiast! En gisteren was het zover. Op een heerlijk zondagochtend liepen we, gewapend met onze camera's, door de binnenstad van Haarlem. Cita had een prachtige 'museum-wandeling' uitgestippeld, maar helaas was dat voor mij niet helemaal relevant; ik ambieerde slechts één ding voor mijn lens, te weten (hoe kan het ook anders).... zwerfafval! Waar de anderen hun camera naar boven hadden gericht, lag ik dan ook voornamelijk op de grond ;-)

Hieronder een aantal van mijn foto's. Of moet ik zeggen: 'zwerfie's'? (#zwerfie: een stukje zwerfvuil opruimen en daar een foto van maken; die je vervolgens deelt via Social Media). Heb jij ook foto's van (opgeruimd) zwerfafval? Lees dan eens dit bericht van Klean.













donderdag 13 maart 2014

Raap Rondje - 13 maart 2014 - Gemeente Bloemendaal


Zo'n 15 jaar geleden verhuisde ik van 'drie-hoog-achter' in Amsterdam naar een heerlijk huis in Bloemendaal. Hoewel ik, naar Bloemendaalse begrippen ;-), in een bescheiden (rijtjes)huis woon ervaar ik dat persoonlijk als zéér bevoorrecht en luxe. De rust; prachtige natuur; uitgestrekte duinen; strand/zee op fietsafstand; ons heerlijk, zonnige 'postzegel-tuintje'.... ik ben er nog steeds elke dag dankbaar voor en geniet er enorm van!

Het zwerfafval-probleem lijkt, in vergelijking met Amsterdam, hier enorm mee te vallen. Maar als je goed kijkt vind je ook hier menig verdwaald blikje, flesje, plastic zakje en snoepverpakking. Stilletjes verscholen of weggewaaid in struiken en/of bomen. Ogenschijnlijk uit het zicht, maar zeker niet weg!

Mijn geplande 'Raap Rondje' (door Bloemendaal richting Overveen en dan terug langs de randweg) stagneerde al snel bij het parkje aan de overkant van het gemeentehuis. Hoewel het er, op het eerste gezicht, redelijk 'schoon' uitzag; blééf ik maar afval vinden. Onder bergjes bladeren, struiken en zand....hoe dieper ik de bosjes in ging; hoe meer ik vond. Na zo'n anderhalf uur was mijn vuilnis-karretje al helemaal vol. Met alle moeite die ik tegenwoordig doe om thuis zoveel mogelijk afval te besparen, is dat dus méér afval dan dat we als gezin in anderhalve week produceren! Nog een ander saillant detail: op dit moment wordt het gemeentehuis van Bloemendaal verbouwd. Kosten rond de 11 miljoen euro. Vraag je je toch wel een beetje af wat er nog overblijft om de rest van de gemeente ook zo mooi te houden....

Klein gedeelte van het afval tegenover het Bloemendaals Gemeentehuis.
Stukken beter toch? Opruimkosten: niets, noppes, nada!
De 'Mac' vind je in Santpoort-Noord; het afval in Bloemendaal.
Mijn trouwe metgezel!
Afval op de grond....
... en in de grond
Plastic Soep. Made in Bloemendaal.
Drie op een rij....
Deze partij krijgt dus zeker niet mijn stem!
Plastic op de grond....
... en in de struiken.
Verbazingwekkend veel 'plastic-afval-zakken-sluit-koorden' gevonden.
Per ongeluk gevallen of gewoonweg gedumpt?

Op naar glas -en vuilnisbak!








dinsdag 11 maart 2014

Gemeenteraadsverkiezingen 2014



Vandaag even géén 'Raap Rondje'. Als hulpouder was ik namelijk de hele ochtend druk bezig om mijn dochter (en haar gehele klas) op de fiets naar Bennebroek te begeleiden. Daar mochten ze een 'echt' debat met elkaar voeren (“Raadslid in de klas 2014″). Hoe spannend en ook wel stoer, want niet alleen deden de kinderen het erg goed; ze moesten er ook een flink stuk voor fietsen.

Onderweg heb ik héél wat zwerfafval zien liggen; de bekende flesjes, blikjes, plastic zakken..... Het ligt echt overal. Langs de randweg was het het ergst. En ook de 'scholieren-routes' kun je er zo uit pikken :-( Mijn handen jeukten... en, zo te lezen op internet, hebben verschillende politieke partijen daar ook last van. PVDA, D66, GroenLinks, VVD.... In diverse gemeentes zijn begin dit jaar verschillende politieke partijen de straat op gegaan om zwerfafval te rapen.

Lees hier het artikel afkomstig uit het 'Dagblad van het Noorden'
Lees hier het artikel afkomstig van 'Den Haag FM'.
Lees hier het artikel afkomstig van 'VVD Delft'
Lees hier het artikel afkomstig van 'D66 Ijsselstein'.
Hopelijk zijn deze mooie initiatieven méér dan alleen een 'verkiezingsstunt' en blijft het niet alleen maar bij deze tijdelijke actie's! Helaas ben ik in mijn gemeente nog geen enkele politieke partij/persoon met een grijper of vuilniszak op straat tegengekomen. Vandaar dat ik heb besloten dat ik mijn 'Raap Rondje' van vandaag niet annuleer, maar verschuif naar aanstaande donderdag. Kan ik (tijdens het rapen) mooi eens even goed nadenken op wie ik ga stemmen 19 maart.

Onderstaand meer links over 'rapen en de politiek', maar lees ook eens het blogbericht 'CAMPAGNE' van 'Anne loopt langzaam hard'. Verhelderend!

http://www.deweekkrant.nl/artikel/2014/februari/18/zwerfvuilactie_groenlinks

http://www.dichtbij.nl/duin-en-bollenstreek/kiesdichtbij/artikel/3347958/cda-noordwijk-e28093-opruimen-zwerfafval-goed-voor-uw-buurt.aspx

http://www.omroepgelderland.nl/web/nieuws/gelders-nieuws/2050376/cda-tiel-adopteert-zwerfie-op-naar-de-verkiezingen.htm#.UwSmpl7gKHk

http://www.bd.nl/regio/den-bosch-en-omgeving/boxtel/pvda-groenlinks-prikt-zwerfvuil-1.4203806

http://tenboer.pvda.nl/2014/01/27/aftrap-campagne-door-zwerfvuilactie/

http://www.dichtbij.nl/waterland/regionaal-nieuws/artikel/3413948/zwerfafval-funest-voor-dieren.aspx


vrijdag 7 maart 2014

Wie het weet, mag het zeggen!



Door het gebruik van weckpotten, katoenen broodzakken, gehaakte boodschappen netjes en stoffen zakjes, komt er tegenwoordig nog maar héél weinig plastic ons huis binnen. Maar soms zijn er van die momenten dat je er écht niet omheen kan. Daar stond ze, ons lieve buurmeisje, met een schattig bosje rode tulpen in haar hand om me te bedanken voor het avondje logeren met/bij mijn dochters. Zo'n lief gebaar kan (en mag) je gewoon niet weigeren. Ook al zijn die vrolijke, mooie bloemen overdadig verpakt in plastic.


Maar.... is het eigenlijk wel plastic? Het dunne, transparante folie lijkt mij meer op cellofaan. En aangezien cellofaan gemaakt is van cellulose, zou het eigenlijk niet bij het plastic afval horen. Sterker nog; ik eens heb begrepen dat cellofaan het uiteindelijke te recyclen plastic zou kunnen 'verzwakken'.

Ik besloot opheldering te vragen bij het bloemenstalletje waar mijn buurmeisje de tulpen had gekocht. Bij mijn vraag of het materiaal om de bloemen plastic of cellofaan is, werd ik hoogst verbaasd aangekeken. "Zit daar dan een verschil in?" kreeg ik als antwoord. Na dit uitgelegd te hebben, moest ze helaas toegeven dat ze niet wist wat het materiaal (waarmee ze dagelijks tientallen bossen bloemen mee verpakt!) nu precies is. Folie, dacht ze. Althans... zo staat het altijd op haar bon. En 'folie' mag bij het plastic afval, zo lees ik op de site van 'Plastic Heroes'. 


Maar is folie iets anders dan cellofaan? En zo ja; hoe onderscheid ik die twee dan van elkaar? Er staan geen merkjes of tekens op en alles lijkt even hard te 'knisperen'....

Ik geniet van mijn mooie, rode tulpen en heb er uiteindelijk voor gekozen om de verpakking bij het plastic afval te stoppen. Graag zou ik wat meer te weten willen komen over dit 'folie/cellofaan vraagstuk'. Al is het alleen maar voor de volgende keer dat ik weer een bosje bloemen mag ontvangen ;-) Mochten jullie mij hier meer over kunnen vertellen dan hoor ik het graag! Alvast bedankt!

dinsdag 4 maart 2014

Raap Rondje - 4 maart 2014


Originele afbeelding: http://cards.boomerang.nl/kaarten/ell/don-quichot-ballet/

Als ik ga rapen in m'n eentje moet ik toch altijd even een 'hobbeltje' over. Niet alleen vind ik het ongezelliger, maar ook voel ik me toch wat onzeker en 'kwetsbaar'. Mensen kijken je soms aan alsof je gek bent of, erger nog, negeren je totaal omdat ze denken dat je een taakstraf hebt. Hoe vaak ik die opmerking inmiddels al niet heb gehoord....

Aangekomen op mijn, vooraf uitgekozen, raapplek (Badmintonpad te Haarlem) stond ik nog steeds niet helemaal stevig in mijn schoenen. En met een flinke hondendrol eronder ;-(  en de zoveelste striem van het struikgewas in mijn gezicht, zakte de moed me eerlijk gezegd nog wat dieper in m'n schoenen. Maar gezien de grote noodzaak én hoeveelheid afval wat op deze plek ligt, besloot ik stug door te gaan en liep ik zodoende, al rapend, langs het 'Badmintonpad' in Haarlem.
 
Halverwege brak het zonnetje door en was mijn vuilniskarretje al behoorlijk gevuld. Een gevoel van vrijheid kwam over me heen en ik begon me steeds prettiger te voelen. Vooral toen ik zag wat mijn raap-activiteit deed voor de omgeving. Wat een verschil! Struinend door de bosjes langs de waterkant (ik kan me ergens ook wel voorstellen dat mensen me enigzins vreemd aankijken ;-) ) kreeg ik het steeds meer naar mijn zin en voelde me zelfs een blije, trotse raapster!

Toen de scholieren een tussen-uur bleken te hebben en in groepjes naar buiten kwamen, konden hun opmerkingen me dan ook totaal niet meer deren. Ik heb van alles horen voorbij komen, van: 'Lekker prikken'; 'Zwerver'; 'Kijk nou toch, ze neemt foto's van afval'; 'Een beetje doorwerken' tot commentaar op mijn vuilniskarretje waar mijn facebook adres op staat. Het deed me niets en raapte gewoon door.

Aan het einde van het Badmintonpad was mijn vuilniskarretje én m'n emmer helemaal vol. Met steeds meer scholieren uit de school komend, besloot ik hun te confronteren met hun eigen, vieze afval en leegde mijn emmer met blikjes/flesjes op het veld vóór de school. Je had ze moeten zien. Ze begrepen er echt helemaal niets van.... "Mevrouw, waarom neemt u foto's van afval?" Ik kon zien dat mijn antwoord op hun vraag: "Omdat ik het zo erg vindt dat het allemaal maar op de grond gegooid wordt en dat dat voor zo veel vervuiling zorgt", totaal geen indruk op ze maakte. Pubers!

Uiteraard heb ik alles weer netjes opgeruimd en na een kort, goed gesprekje met (waarschijnlijk) een leraar, heb ik het geraapte afval achtergelaten in een afvalcontainer. Deze was (verbazingwekkend) leeg! Na een wat moeilijke start, eindigde ik mijn raapochtend met een zeer tevreden en voldaan gevoel! Al zou ik één scholier bereikt hebben, dan ben ik al tevreden. Bovendien is de omgeving weer (eventjes) helemaal netjes. Hopelijk nodigt dat een stuk minder uit om iets op de grond te gooien!

Zoveel broodverpakkingen van de DekaMarkt :-(
Blikjes en snoepverpakkingen... het ligt echt overal!
Helemaal vol!
Een momentje rust om even te genieten van het zonnetje.
Totale opbrengst; tentoongesteld op het schoolveldje.
Bah!
Opgeruimd staat netjes!

Op de hoogte blijven van meer van mijn (plastic) afval besparingen & ervaringen?
Like me dan op Facebook!