Pagina's

dinsdag 29 april 2014

'Plastic Vissen' in Amsterdam

Jarenlang heb ik met veel plezier in Amsterdam gewoond. Ben dan ook bekend met de (toen nog) Koninginnendag (en nacht) in onze hoofdstad. Inmiddels woon ik al heel wat jaren in Bloemendaal, maar toen ik las over het fantastische initiatief van 'Plastic Whale', hoefde ik niet lang na te denken en heb ik me gelijk ingeschreven! Nu ik wat ouder en rustiger ben ;-) lag ik deze Koningsdag keurig bijtijds in bed. Dat was wel zo prettig, aangezien ik al om half negen aanwezig moest zijn in hartje Amsterdam. Met de trein van 7 uur was ik ruim op tijd in Amsterdam en had ik genoeg tijd om rustig naar de Herengracht te lopen. Meteen al op het Damrak zag ik, naast de vele nachtbrakende Koningsdag vierders, overal de restanten van het juist gevierde Koningsfeest.



Hoe verder ik het centrum inliep; hoe meer de hoeveelheid afval leek toe te nemen. En toen ik bij de Reguliersdwarsstraat was aangekomen stokte mijn adem even. Zoveel ?!?!?! De hoeveel afval was echt enorm (kijk maar eens hier). In 'mijn tijd' was dat toch echt een stuk minder? Of zag ik het toen gewoonweg niet? Echt veel tijd om daar over na te denken had ik niet meer. Afgeleid door al dat afval op straat, moest ik nu toch echt wel een beetje opschieten om op tijd te komen bij het Grachtenhuis; de plek waar alle 'Plastic Whale Vissers' zouden verzamelen. Daar aangekomen bleek ik gelukkig nog prima op tijd te zijn en werd ik zeer gastvrij ontvangen met een heerlijk ontbijtje (wel een beetje jammer van de plastic glaasjes). Na een kennismaking met wat andere vrijwilligers en een korte introductie/uitleg van 'Plastic Whale' konden we aan de slag. En dat vond ik, met al dat afval nog brandend op mijn netvlies, maar wat fijn!

Ook kinderen waren van de partij. Super!
Naast de officiële 'Plastic Whale' boot waren er nog een aantal andere vaartuigen en kon vrijwel iedereen een plekje aan boord krijgen. Gewapend met schepnetten en vuilniszakken (blauwe voor de PET flesjes; zwarte voor het overige afval) vertrok de 'vloot' naar de Prinsengracht. Op deze gracht zou zich het meeste afval hebben verzameld en waren wij dus het hardste nodig. Onderweg konden we alvast oefenen met ons visnetje. En dat bleek nog best lastig, want een (vooral wat grotere) boot is natuurlijk niet super wendbaar. Bovendien heb je te maken met ander vaarverkeer (zoals de vele rondvaartboten) en bijbehorende golfslag, waardoor je potentiële prooi zomaar opeens buiten je bereik kan komen te liggen.

Niet alleen mijn vis-behendigheid, maar ook het gewicht van het water had ik onderschat. Toen ik een plastic tasje vol met water uit de gracht probeerde te halen, brak mijn visnet dan ook spontaan in tweeën. Met maar een 'half netje' was vissen op de boot niet echt ideaal meer en besloot om, samen met Ionika en haar net, langs de kade te gaan lopen om vanaf daar het afval uit de grachten te scheppen. Geen slecht idee, bleek al snel. In de smalle strook water tussen de woonboten en de kade lag namelijk echt enorm veel afval. De woonboot eigenaren waren maar wat blij dat wij hun 'straatje' wilden schoonscheppen. Spontaan kregen we er een kop koffie bij! Op sommige plekken kostte het ons heel wat tijd en moeite om echt alles uit het water te halen. Maar wat een voldoening om het (voorlopig even) schoon achter te laten!

(


Mijn mede-raapster Ionika met slechts een klein deel van onze vangst!
De verslavende werking van rapen bleek ook bij het vissen de kop op te steken. Ook al hadden we al heel wat uurtjes erop zitten, stoppen bleek toch wel wat lastig te zijn. Nog éven daar kijken...alleen dat flesje nog.... Hoewel we nog uren hadden kunnen rapen, was het goed om er rond 13.00 uur een punt achter te zetten. Met afval van ± 700.000 feestvierders konden wij onmogelijk de grachten in een dagje schoon krijgen. Natuurlijk; alles wat wij die ochtend uit de grachten hebben gehaald is mooi meegenomen. Het zal géén onderdeel uitmaken van de Plastic Soep en goed gebruikt gaan worden door 'Plastic Whale'. Maar nog belangrijker is om mensen, met onze inspanningen en actie, een duidelijk signaal te geven. Om ze bewust te maken van de immense omvang van het probleem en de absolute noodzaak om er wat met z'n allen aan te gaan doen! Opdat er bij de volgende Koningsdag (en alle andere overige dagen van het jaar) een héél stuk minder afval op straat en/of in de grachten ligt! Want zeg nou zelf; onderstaand beeld is toch werkelijk te schrijnend...

Een Meerkoet; broedend op haar 'plastic' nest.
Dank aan Plastic Whale; het Grachtenhuis én mijn mede-raapsters voor een onvergetelijke, indrukwekkende ochtend! Wie weet tot een volgende keer.

Vragen en/of opmerkingen? Ik hoor ze graag! 
Laat ze achter op mijn blog of Facebook of stuur me een mailtje.

zondag 27 april 2014

Koningsdag 'Leftovers'

Het was een indrukwekkende, intensieve ochtend. Mijn hoofd zit vol gedachten, vragen en indrukken. Moet het allemaal even laten bezinken. Voor nu alvast wel wat foto's van wat ik aantrof toen ik vanmorgen vroeg in Amsterdam arriveerde. Binnenkort zie en lees je meer over mijn 'Koningsvissen' ervaring van deze dag. Stay tuned ;-)

Damrak
Het afval ligt echt overal.
Meteen duidelijk waarvoor ik kom.
Reguliersdwarsstraat links....
...en Reguliersdwarsstraat rechts.
MacDonalds.
Afval ín...
... en naast de bakken,
Febo
New York Pizza
Rembrandtplein
Een heel spoor.
Zoveel ballonnen gezien.
Geschrokken door al het afval ontdek ik pas thuis (bij het bekijken van de foto's)
het briefje van 20 euro (rechtsboven bij het blikje Heineken). Jammer!
Blikjes, flesjes, papier en tasjes... alles wordt op één grote hoop gegooid.
En 's middags op de terugweg zie ik nog steeds van alles liggen.

woensdag 23 april 2014

Kringloopgeluk op Koningsdag!

Met een moeder die een neus heeft voor mooie, originele tweedehands spulletjes, kwam ik al op zeer jonge leeftijd in aanraking met tweedehands winkels. Afgezien van een kleine desinteresse tijdens mijn puberjaren ;-) ben ik zodoende al mijn hele leven besmet met het kringloopvirus. Niet alleen 'de kunst/kick van het vinden', maar vooral het feit dat nog prima bruikbare en goede spullen niet klakkeloos weggegooid worden vind ik super! Wat voor de één niet meer nuttig of leuk is, kan voor een ander een zeer gewenste en fijne aanwinst zijn. En, als je geluk hebt, ook nog eens tegen een vriendelijk prijsje.

Al weken verheug ik me dan ook op de aankomende Koningsdag; de dag waarop ik steevast het ultieme kringloopgeluk ervaar. Met een aantal dozen vol uitgegroeide kleertjes; speelgoed en leuke boekjes van mijn twee dochters hoop ik weer heel wat andere kinderen blij te kunnen maken. Maar ook zelf zal ik het niet na laten om even bij alle kleedjes te gaan scharrelen. En genieten van die heerlijke, ontspannen sfeer. Om al mijn gevonden 'schatten' veilig mee naar huis te nemen heb ik, speciaal voor deze dag, een mooie, handige tas gemaakt. Super makkelijk te maken van, hoe kan het ook anders, een 'oud' oranje t-shirt. Het idee en handleiding heb ik van stylemotivation.com, waar je, naast de T-shirt tas, nòg 47 andere leuke T-shirt recycle ideeen kunt vinden. Genoeg inspiratie dus om 26 april wat leuke tweedehands T-shirtjes op de kop te tikken ;-)

Maak je eigen T-shirt tas. 
Hoe? Dat lees je hier.

Ben je na Koningsdag nog steeds niet verzadigd of heb je net niet gevonden wat je zocht? Kijk dan eens op meukisleuk. Op deze site vind je heel veel informatie over markten met tweedehands waren (van rommelmarkt tot Kofferbakverkoop) bij jou in de buurt. En voor alle vrijmarkt-verkopers; laat je verkoopplek na afloop weer netjes achter en breng al je overgebleven spullen naar de Kringloopwinkel! Zo maken ze, ook na Koningsdag, nog kans op een dankbaar, tweede leven!

Spullen over? Laat ze niet achter, maar breng ze naar de Kringloopwinkel!

donderdag 17 april 2014

Vrolijk Pasen!

Al maanden liggen ze in de winkel: Paaseitjes! Als een echte 'chocoholic' is dit een lekkernij die ik moeilijk kan weerstaan ;-) In allerlei maten, kleurtjes en, smaken liggen ze naar me te lonken in het schap. Maar ik heb me heel goed in kunnen houden dit jaar, want niet alleen vind ik het absurd om in februari (!) al paaseitjes te kopen; ook zijn ze vrijwel altijd verpakt in een plastic zakje. En dergelijke verpakkingen probeer ik nu juist zoveel mogelijk te voorkomen. Het ging dus prima; tot ik de eitjes bij Jamin ontdekte.....

Met mijn behoefte aan chocolade niet langer te kunnen weerstaan, ging ik op zoek naar NIET verpakte paaseitjes. Ik trof ze bij de V&D, maar dat waren helemaal 'blote' eitjes, dus ook zonder gekleurd folietje. Uiteraard nog beter, maar het wordt zo'n smeerboel in mijn katoenen zakjes. En met het oog op het verstoppen van de eitjes vond ik een vrolijk en beschermend folie erom heen toch wel zo fijn. Afgaande op hun grote assortiment besloot ik eens bij Jamin te gaan kijken en jawel; maar liefst 40 verschilende smaakjes lagen uitnodigend op mij te wachten. Hoewel (in mijn idee) niet allemaal even smakelijk, liep het water me in de mond: Crispy praline; Merengue; Chocomousse; Stracciatela. Ieder in zijn eigen, vrolijke kleurtje en als 'Bulk Buy' prima in mijn eigen meegenomen katoenen zakje te stoppen. Deze was dan ook snel gevuld.


Ondanks de handige 'welke kleur is welke smaak' kaart werd het kiezen thuis er niet echt makkelijker op; want wat is nou de allerlekkerste? Vaak bleef het dan ook niet bij één eitje ;-) Van de gekleurde folie draaiden we kleine balletjes en met een scherpe naald en wat geel borduurdraad maakte we er een leuke, vrolijke paas-slinger van. Ongetwijfeld komen er dezer dagen, in onze paastak, nog wel een paar slingertjes bij...


Vragen en/of opmerkingen? Ik hoor ze graag! Laat ze achter op mijn blog of Facebook of stuur me een mailtje.

woensdag 16 april 2014

Dringend verzoek aan scholen in Haarlem en omgeving!

Soms rol je van het ene idee in het andere. Terwijl ik vanmorgen met mijn dochters aan tafel zat te ontbijten zat ik nog een beetje na te denken over mijn gesprek gisteren met het Sterrencollege. Overtuigd van mijn 'scholieren-blikjes-laten-inzamelen-voor-geld' idee, hoop ik dat ze echt iets met mijn aangereikte initiatief gaan doen. Maar om een dergelijk idee te laten slagen, moet je niet alleen de school, maar ook de leerlingen enthousiast zien te krijgen. Een goede invulling van het 'blikjes-geld' is de uitdaging. Waar lopen de scholieren voor warm? Wat is voor hun de 'trigger' om ze ook daadwerkelijk enthousiast en actief mee te laten werken? Opeens schoot het me te binnen.....

Blikjes inzamelen voor 'Serious Request'

Dit jaar staat het glazen huis van 'Serious Request' in Haarlem. Iets wat heel erg speelt onder de jongeren. Naar mijn idee een prachtige invalshoek/doel om de scholieren hun blikjes voor te laten inzamelen. Deze fantastische actie van 3FM is landelijk bekend en zeer populair onder het Nederlands publiek (zeker bij de jeugd!). Als school meewerken aan een dergelijk initiatief kan heel veel goede, positieve publiciteit genereren. Niet alleen draagt de school uit zich, bewust en betrokken, in te willen zetten voor het goede doel van 'Serious Request'; maar helpt daarbij ook nog eens het milieu!

Ik ben er vanaf overtuigd dat daar heel veel positieve aandacht voor zal zijn en dat de leerlingen zich graag en enthousiast voor een dergelijke actie willen inzetten. In mijn idee is hier dus een echt win-win situatie mee te behalen. Daarnaast zijn 'Serious Request' en bijdragen aan een schoner milieu prachtig op een school te verenigen; ik denk bijvoorbeeld aan gastcollege's van Peter Smith; een informatieavond; afgestemde maatschappijleer lessen... Een dergelijke actie is  prima te starten aan het begin van een nieuw schooljaar. In de maanden voorafgaand aan het daadwerkelijke 'glazen huis' (eind december in Haarlem) is er voldoende tijd om de leerlingen te informeren én activeren om ze héél veel blikjes in te laten zamelen. En tegen de tijd dat de actie is afgelopen zijn de leerlingen (hopelijk) zó geconditioneerd dat ze niet beter weten om hun blikjes netjes weg te gooien in de daarvoor bestemde bak! Win, win, win, win zeg ik!

Overtuigd van het positieve effect zal ik meerdere scholen in Haarlem en omgeving met dit idee proberen te benaderen. Ben nu al heel benieuwd naar hun reaktie's! Heb jij vragen/opmerkingen? Ik hoor ze graag! Laat ze achter op mijn blog of Facebook of stuur me een mailtje.

dinsdag 15 april 2014

Gevolgen van mijn actie's

De week is nog maar net begonnen, maar wat is er al veel gebeurt: niet alleen heb ik gisteren bij de DekaMarkt om tafel gezeten; ook heb ik vandaag een gesprek gehad op het Sterrencollege. Beide naar aanleiding van de hoeveelheid zwerfafval die ik aantrof rond en nabij desbetreffende school.

'Sterrensoep'
Het waren prettige gesprekken, waarbij duidelijk naar voren kwam dat beide partijen actief bezig en meer dan bereid zijn om te kijken naar eventuele mogelijke veranderingen/oplossingen om het zwerfafval probleem aan te pakken. Ook in een eventuele samenwerking met elkaar. Dat gaf mij absoluut een goed gevoel. Maar ik ontdekte ook een andere emotie bij mijzelf. Ik besef dat mijn acties niet voor iedereen even prettig zijn; ik vraag om veranderingen die wellicht lastig te realiseren zijn en veel energie, tijd en/of geld van ze vragen. Het feit dat ík diegene ben die dat 'afdwingt' vind ik eerlijk gezegd best een beetje lastig. Maar eenmaal gezien, ervaren en bewust geworden van het grote maatschappelijke probleem (zwerfvuil/plastic soep), wil en kan ik er niet meer mijn ogen voor sluiten en hoop ik maar dat mijn inbreng een positieve kan zijn voor alle betrokken partijen. En dat deze leidt tot een goede, doeltreffende insteek/aanpak om zwerfafval te reduceren.

Het gesprek bij het Sterrencollege verliep positief. Bovendien had ik ook iets leuks aan te bieden. Vorige week heb ik de geraapte blikjes (90 stuks in 5 dagen) naar de ijzerboer gebracht. Blik en aluminium kunnen namelijk (vooral bij grote hoeveelheden) een leuk zakcentje opleveren. Waarom dit gegeven niet gebruiken? Vooral gezien het feit dat de scholieren heel wat blikjes leeg drinken op een dag. Het bewijs hiervan vind je overal op straat :-( Wanneer je vertelt dat de blikjes geld op kunnen leveren (wat hun dan ten goede komt), dan zijn ze wellicht bereid en welwillend om deze (in speciaal daarvoor bestemde bakken/zakken) te verzamelen en worden ze niet langer (of een stuk minder) op de grond gegooid.

Om bovenstaand idee te concretiseren ben ik met mijn geraapte blikjes naar de ijzerboer gegaan. Met een gewicht van 2 kilo ontving ik 1,50 euro. Geen vetpot, maar genoeg voor twee pakken koek. Deze heb ik dan ook vanmorgen aangeboden aan het Sterrencollege om zo het idee duidelijk/zichtbaar te maken. 1,50 euro lijkt misschien niet veel, maar denk je eens in (vooral als leerlingen hun voordeel gaan realiseren en actief gaan meewerken aan dit idee) hoeveel blikjes er op langere termijn ingezameld kunnen worden en wat dat dan zou kunnen opleveren? Maar beter nog: hoeveel blikjes dit zou kunnen besparen op de grond? Gezocht naar een manier/ingang om de scholieren te bereiken/triggeren, denk ik dat het absoluut de moeite waard is om hier eens, als school, over na te denken....

90 lege blikjes =
2 kilo  =
katsjing....

Naast de koekjes en 'geld voor blikjes-idee' heb ik ze ook geattendeerd op de gastcolleges van Peter Smith van 'Klean Worldwide'. De leerlingen bewust maken van het enorme probleem is van essentieel belang. Pas als het tot ze doordringt wat hun negatieve gedrag voor gevolgen heeft, zal het effect het grootst zijn. Terug op de fiets werd ik geconfronteerd met het 'lunch-uurtje' van de scholieren en werd er (letterlijk) voor mijn ogen weer van alles op de grond gegooid. Ik werd er intens verdrietig van en realiseerde me, des te meer, hoe groot het probleem daadwerkelijk is.

Voor m'n neus op de grond gegooid. Na het maken van de foto heb ik het, uiteraard, netjes opgeruimd
Vragen/opmerkingen? Ik hoor ze graag! Laat ze achter op mijn blog of Facebook of stuur me een mailtje.


vrijdag 11 april 2014

Plastic Switch - Persoonlijke verzorging 01

Maandverband.... een steeds terugkerend artikel tussen mijn boodschappen. En met twee opgroeiende dochters (9 en bijna 11) zal dat nog wel even zo blijven. Naast een enorme chocolade behoefte; irreël gesnauw (arme Chris) en nare hoofdpijn ging mijn menstruatie, tot voor kort, standaard gepaard met enig plastic afval. Me niet bewust van een beter, natuurlijk alternatief koos ik maandelijks voor 'Always'.

 

In de loop der tijd ging ik me steeds meer storen aan de, in mijn ogen, onnodige toevoegingen als parfum, vrolijke patroontjes en 'SAP' (Super Absorberende Polyacrylaten). Dat moet toch ook anders kunnen, dacht ik en ging op zoek. Bij Green Jump vond ik al snel waar ik naar op zoek was: een maandverband zonder plastic en nare, synthetische toevoegingen! Hoera. Het kan!


Ondanks (in vergelijking met Always) de wat duurdere prijs ben ik helemaal om en wil ik nu niet anders meer. Het draagt prettig, biedt voldoende bescherming en voelt een stuk prettiger wetende dat het goed is voor mij én de natuur! Vooral als je je bedenkt (zo las ik op de site van 'vrouwengeluk') dat je, als vrouw, in je leven zo'n 11.000 maandverbandjes verbruikt. Ik ga maar alvast inslaan voor mijn dochters ;-) Bij de natuurvoedingswinkel, waar daar kun je het meestal ook kopen.

Natracare maandverband is vrij van parfum, plastic en synthetische stoffen. Gemaakt van maïszetmeel bedekt met ecokatoen is het voor 95% biologisch afbreekbaar. Alleen de lijm van de plakstroken is niet biologisch afbreekbaar. Het is verkrijgbaar in normaal en super (beide met vleugels), waarbij de normale variant 14 stuks, en de super variant 12 bevat. Prettig verpakt in papier. Meer informatie vind je hier.

Benieuwd naar mijn volgende (plastic) afval besparingen en/of ervaringen? 
Volg me dan op Facebook.


donderdag 10 april 2014

DekaMarkt stelt zwaar teleur!

Eigenlijk had ik iets willen posten over, mijn vandaag genomen, stap 3 voor project Sterrencollege, maar onderweg ben ik zo teleurgesteld dat ik even wat anders kwijt moet. Actief bezig met stap 3 stond ik, rond een uur of 12.30 uur) in de DekaMarkt op de Meester Cornelisstraat 52, in de buurt van het Santpoorterplein te Haarlem. Dit is dezelfde DekaMarkt die op loopafstand van het Sterrencollege is en waar het merendeel van de gevonden plastic zakjes vandaan komt. In vijf dagen raapte ik er maar liefst 71 stuks uit het water, de bosjes en van de stoep. En dan heb ik er ongetwijfeld nog een heleboel over het hoofd gezien....


Maar goed, ondanks dat ik al van plan was om ook deze supermarkt hierover aan te spreken, was ik er nu dus even voor iets anders. Al snel werd mijn aandacht afgeleid door de (in hordes) binnenstromende scholieren. Allemaal met maar één doel: hun lunch; in de vorm van een voorverpakt broodje (variërend van frikandel tot sauzijzenbroodje) met een blikje/flesje drinken (red bull, AA...)

Wetende dat waarschijnlijk een groot deel van deze verpakkingen buiten weer op de grond gegooid zouden worden, kon ik het niet langer aanzien en heb ik ter plekke om een gesprek met de filiaalmanager gevraagd. Hoewel ze bereid was om hier even wat tijd voor te nemen, was ik toch erg teleurgesteld over haar reaktie. 'Wat moeten we dan; we kunnen de broodjes toch niet los verkopen' en 'Ga eens bij de school langs' tot 'Wij voeden ze op tot aan de deur'. Vooral die laatste opmerking heeft mij enorm geraakt......wij voeden ze op tot aan de deur....' alsof zij niet mede verantwoordelijk zijn voor de enorme overlast en vervuiling die de scholieren buiten (met hun producten/verpakkingen!) veroorzaken. Alsof het buiten hun macht ligt....

Tot de deur en niet verder..... wat een mentaliteit! En ook onbegrijpelijk, aangezien de filiaalmanager volkomen op de hoogte blijkt te zijn van het probleem en dat ze regelmatig geconfronteerd wordt met mensen uit de buurt die klagen over het vele zwerfafval. Zwerfafval afkomstig uit 'haar' DekaMarkt. Persoonlijk vind ik het een héél erg zwakte bod om de verantwoordelijkheid zo makkelijk buiten jezelf te leggen. Natuurlijk, vooral ouders en ook school spelen een belangrijke rol. Maar als ze weten dat hun eigen (rest)producten milieu -en overlast problemen veroorzaken, dan moet je toch bereid zijn om naar alternatieven te zoeken? Of in ieder geval daar eens over na te denken? Op mijn vraag of ik een keer wat langer kon langskomen om te kijken of en hoe er misschien een oplossing voor dit zwerfafval probleem kan worden gevonden werd helaas negatief gereageerd.

Op de site staat een tabje DekaMarkt duurzaam. Maar nee, tot de deur en niet verder..... Triest!


Vragen/opmerkingen? Ik hoor ze graag! Laat ze achter op mijn blog of Facebook of stuur me een mailtje.

woensdag 2 april 2014

Weekrondje Sterrencollege te Haarlem


Er drijft heel wat rond bij het Sterrencollege
Deze week (van maandag 31 maart t/m vrijdag 4 april) loop ik elke avond een 'Raap Rondje' om en rond het 'Sterrencollege' in Haarlem. Door elke avond terug te komen, hoop ik goed 'in kaart te kunnen brengen' hoeveel er dagelijks op de grond wordt gegooid. En dat blijkt op deze specifieke locatie schrikbarend veel te zijn!


MAANDAGAVOND


11 Dekamarkt brood -en appelflap plastic zakjes 
10 plastic flesjes
15 blikjes
klein bergje overig plastic

DINSDAGAVOND


 26 Dekamarkt brood -en appelflap plastic zakjes 
4 plastic flesjes
8 sigarettenpakjes
18 blikjes
12 overige frisdrankverpakkingen
handje vol plastic (doppen, rietjes etc...) 

WOENSDAGAVOND


7 chipszakken
18 plastic Dekamarkt (brood)zakjes
8 'gewone' plastic zakjes
11 plastic flesjes
27 blikjes
8 overige frisdrankverpakkingen 
en nog een aantal dopjes, rietjes, 
een aansteker én een chinees eetstokje....

DONDERDAGAVOND 


  4 chipszakken (waarvan één nog half vol)
28 plastic zakjes (waarvan 11 van de Dekamarkt)
11 plastic flesjes
16 blikjes
3 overige frisdrankverpakkingen 
en nog een heleboel 
snoep -en snack verpakkingen

VRIJDAGAVOND


2 plastic tassen
14 blikjes
6 plastic flesjes
13 overige frisdrankverpakkingen
20 plastic zakjes (waarvan 5 van de Dekamarkt)
11 plastic dopjes
5 sigaretten verpakkingen
heel wat rietjes, lepeltjes en snoep/snackverpakkingen
een fietsbel, reflector, batterij en, 
te midden van al deze 'plastic soep'
ligt een vis... van plastic welteverstaan :-(

Benieuwd naar mijn volgende (plastic) afval besparingen en/of ervaringen? Volg me dan op Facebook.