dinsdag 23 september 2014

De aanhouder wint?

Afgelopen vrijdag was het 'Keep it Clean Day'. Een dag bij uitstek om de blikvangers die ik heb gemaakt voor het Sancta te gaan legen (het hele verhaal over mijn 'Serious Request' actie lees je hier). Een nare migraine gooide roet in het eten. Een bezoekje aan het Sancta zat er op die dag even niet in. Een paar dagen later en (gelukkig!) weer helemaal beter, ben ik vanmorgen alsnog naar het Sancta gefietst. Mijn vier blikvangers zijn daar aan het begin van deze maand (9 september) geplaatst en ondertussen was ik behoorlijk nieuwsgierig geworden of en hoeveel blikjes er in de afgelopen twee weken zijn in gegooid.

Op de school aangekomen werd mij getoond waar de blikvangers stonden. Keurig bij elke ingang in een prachtige (door hun gebouwde) constructie. Maar helaas wel binnen. In mijn beleving niet de ideale locatie om zwerfvuil tegen te gaan. De blikjes die binnen worden gekocht en gedronken worden er misschien wel ingegooid; maar ik had juist bedacht dat (met een blikvanger buiten) er een alternatief zou zijn voor 'het blikje op de grond gooien/achterlaten'. Met de blikvangers binnen vraag je aan de leerlingen om hun afval mee naar binnen te nemen. Ik ben bang dat dat net een stap te ver voor ze is. De inhoud van de blikvangers was dan ook behoorlijk teleurstellend. In één net zaten 61 blikjes. In de andere drie een verwaarloosbaar aantal.

Slechts 61 blikjes in twee weken.
Als je héél goed kijkt zie je dat er ééntje in zit...
Misschien ben ik naïef, misschien te goedgelovig of misschien had ik een tè verkeerd/postitief beeld van de scholieren. Wat ik in ieder geval wel weet is dat ik erg teleurgesteld ben. Met zo'n 1500 leerlingen had ik toch wel iets meer verwacht. Zo had ik destijds een kleine berekening gemaakt: Stel dat de helft van alle leerlingen dagelijks één blikje drinkt en stel dat daar dan weer de helft van het blikje in de blikvanger zou gooien. Dan zou er op een dag zo'n 375 blikjes verzameld kunnen worden. Omdat ik besef dat deze aantallen wellicht nog steeds wat positief ingeschat zijn, haalde ik daar dan nog eens 175 blikjes vanaf. Volgens mijn ruwe schatting zou ik dus op zo'n 200 blikjes per dag (kunnen) uitkomen. Met dit in mijn achterhoofd vond ik het dan ook erg jammer om maar 61 blikjes uit de 4 netten te halen. In twee weken tijd!

Ook al zijn het er maar 61; ze gaan allemaal mee!
Thuis gekomen heb ik alle blikjes uitgezocht (blik/aluminum) en met de overige blikjes naar de ijzerboer gebracht. Met dank aan de raap-bijdrage van Marnie en Marjan (super dat jullie ook meerapen voor het goede doel!!!) kon ik er toch weer een heel aantal wegbrengen. En (met met mijn eigen, in de afgelopen tijd, geraapte blikjes) is er weer 4,50 euro voor 'Serious Request' bijgekomen! Van de blikvangers bij het Sancta verwacht ik niet meer zoveel. Voor een leuk eindbedrag voor het goede doel kan ik beter mijn eigen raap-rondjes blijven lopen.

Een zak aluminum en een zak blik van Marnie. Top!!!

En ook Marjan spaart en raapt nu blikjes voor Serious Request.
Gevonden tijdens de 'Trash Bucket Challenge' op het strand.
Mijn raap-aandeel van de afgelopen dagen.

Benieuwd naar de stand van zaken? Kijk dan eens hier.

Op de hoogte blijven van mijn plastic ervaringen en besparingen?
Volg me dan op Facebook!

zondag 21 september 2014

Zelf bakken: eierkoeken!

Nooit geweten dat zelf eierkoeken bakken zo eenvoudig (en lekker!) kan zijn. Tot ik het recept van Rudolph van Veen bij 24kitchen.nl tegenkwam. Met behulp van dit recept, toverde ik (binnen 20 minuten) een stapel heerlijke, smeuïge eierkoeken op tafel. Tot groot genoegen van mijn kinderen. Inmiddels heb ik ze dan ook al veelvuldig gemaakt en de vrijheid genomen om wat kleine aanpassingen door te voeren. Zo gebruik ik zelf altijd speltbloem en iets minder suiker (± 80 gram). Ook varieer ik wel eens door kokosbloemsuiker (ipv kristalsuiker) te gebruiken. De eierkoeken krijgen dan niet alleen een mooie donkere kleur, maar ook een verrassende 'kruidkoek-achtige' smaak. Persoonlijk vind ik ze erg lekker, maar mijn kinderen eten het liefst de 'gewone suiker' variant. Benieuwd naar welke jij het lekkerst vind? Maak ze dan eens allebei. Voor het gemak heb ik het recept (met aanpassingen en handige tip) hieronder uitgeschreven, maar let op: ze zijn zo gemaakt, maar minstens net zo snel weer op ;-)

  
Ingrediënten:

2 eieren • 80 tot 100 gram (fijne) kristalsuiker (of kokosbloemsuiker) • 1 biologische citroen 
100 gram (spelt)bloem  • halve theelepel bakpoeder • snufje zout • bakpapier • bakplaat

  
Recept:
 (afkomstig van Rudolph van Veen / 24kitchen.nl)

---
1. Verwarm de oven voor op 180 ºC. 

2. Klop de eieren met de suiker tot een dik mengsel. 

3. Rasp de helft van de citroenschil en spatel samen met de (spelt)bloem, bakpoeder en 
een snufje zout door de eiermassa. Doe dit niet te lang, anders gaat alle lucht uit het beslag. 

4. Verdeel (± 6) hoopjes beslag over een met bakpapier beklede bakplaat. 
Zorg ervoor dat het beslag goed uit elkaar ligt want de eierkoeken drijven uit. 

5. Bak de eierkoeken in circa 10 minuten goudbruin en gaar. 
Als de eierenkoeken te lang bakken worden ze droog. 
----
    
Tip:

Om zoveel mogelijk afval te besparen gebruik ik het bakpapier aan twee kanten. Heb ik (na het bakken van één bakplaat) nog wat deeg over; dan draai ik het bakpapier gewoon om en bak de overige koeken op de andere, schone zijde. Als al het deeg op is en de koeken gebakken en afgekoeld zijn, scheur ik het bakpapier in kleinere stukken om te gebruiken als 'anti-plak-laagjes' tussen de koeken in de koektrommel. Vooral de koeken met kokosbloemsuiker hebben de neiging om aan elkaar te gaan plakken. Door de gescheurde velletjes bakpapier ertussen te leggen voorkom je dit.


De koek-restjes veeg/schraap ik zoveel mogelijk weg;
daarna gaan ze tussen de koeken in het blik.

Nog even dit:

Zoals al aangegeven vervang ik soms de kristalsuiker voor kokosbloemsuiker; er van uitgaand dat dit een gezond alternatief is. Tijdens het schrijven van dit bericht kwam ik erachter dat de meningen hierover nogal verdeeld zijn. Waar de één lyrisch is over deze zoetigheid: http://www.degroenemeisjes.nl/kokosbloesemsuiker, is de ander nogal negatief: http://www.voedselzandloper.com/blog/is-kokosbloesemsuiker-gezonder-dan-gewone-suiker
Mijn mening ligt het dichtst bij het verhaal van http://dekruidenelf.be/blog/over-goed-en-slecht-kokosbloesemsuiker-en-honing/ Eet gezond; gevarieerd en met mate. En bovenal: geniet ervan!

 

Op de hoogte blijven van mijn (plastic) afval besparingen en/of ervaringen? 
Kijk dan eens op mijn Pinterest Pagina of volg me op Facebook!

maandag 15 september 2014

Refuse, Reuse en... Remove!

Al een hele tijd koop ik geen wattenschijfjes meer. Om mijn make-up te verwijderen en mijn gezicht schoon te maken gebruik ik tegenwoordig alleen nog maar mijn eigen gehaakte en/of gerecyclede katoenen, herbruikbare schijfjes (een link naar de werkbeschrijvingen vind je onderaan dit bericht). Ook reinigingsmelk komt mijn badkamer niet meer in. Met een beetje amandelolie gaat mijn make-up er namelijk prima af en verzorg ik, tegelijkertijd, mijn droge, gevoelige huid. Daarbij wel vermeld dat ik niet heel veel make-up draag (alleen wat mascara en oogpotlood) en hetgeen wat ik gebruik niet waterproof is. Draag je lenzen? Dan is make-up verwijderen met amandelolie af te raden; het laat een (naar ik heb begrepen) een vettig residu achter.


De amandelolie koop ik bij 'van der Pigge' in Haarlem. Ongetwijfeld kun je het ook bij andere winkels kopen (de Tuinen, Etos, Kruidvat...), maar meestal zit het dan in een klein, plastic flesje. Bij 'van der Pigge' koop ik een grote, glazen (500 ml) fles (helaas wel met plastic dop). Om makkelijk te doseren, giet ik thuis de amandelolie over in een hervulbaar, kleiner glazen pompflesje. Ideaal!


M'n zelfgemaakte schijfjes gebruik ik keer op keer. Na elk gebruik stop ik ze in een zelfgemaakt waszakje (binnenkort laat ik zien hoe je deze maakt) en als deze vol is gaat 'ie in de was. Simpel en doeltreffend! Het schijfje gemaakt van een oude badcape gaat (na regelmatig wassen) wel wat aan de randen rafelen, maar persoonlijk heb ik daar geen last van. Ze worden goed schoon en doen (ondanks het rafelige randje) hun werk nog altijd even goed.


Met de gehaakte schijfjes ben ik ook erg blij! In tegenstelling tot de 'badcape-schijfjes' blijven deze mooi in vorm, maar worden na veelvuldig gebruik en wassen iets 'groezeliger'. Maar ook dit stoort mij niet; ik weet dat de schijfjes goed schoon zijn (ik was ze op 60 graden) en vind het beetje pigment wat van mijn make-up achter blijft geen enkel probleem.


De schijfjes zelf maken en proberen? Kijk dan hier voor de gerecyclede badcape (of handdoek) schijfjes en/of hier voor het gehaakte schijfje. Heel veel plezier en succes!

 Meer handige (plastic) bespaar tips? 
Kijk eens op mijn Pinterest Pagina of volg me op Facebook!








maandag 8 september 2014

Terugblik 'Bewust Markt' 2014

Gisteren stond ik (voor het eerst) met een kraampje op de 'Bewust Markt' in Haarlem. Na een drukke, volle zaterdag mocht ik dus ook op de zondag weer vroeg op pad. Fietsend met al mijn spulletjes naar de grote markt, moet ik dan ook eerlijk toegeven dat ik even dacht; waarom doe ik dit toch eigenlijk allemaal? Tot ik op de markt aankwam. Toen werd het me weer in één keer duidelijk. Her en der lagen blikjes, papier, plastic... Restanten van (waarschijnlijk) de dag/avond ervoor.


Weer helemaal gemotiveerd begon ik met het opbouwen van mijn kraam. Tot mijn oog viel op de kraam van 'Bewust Haarlem'. Verbaasd keek ik hoe ze bezig waren om het hele kraampje vol te hangen met Ballonnen. BALLONNEN! Bizar...


Na verloop van tijd was ook mijn kraampje helemaal klaar en kwamen de eerste heerlijke zonnestralen door. Ondertussen werd het op de markt ook steeds drukker en gezelliger.


Met een hoop bezoekers op de markt, vielen me er een paar dingen op. Waar de oudere generatie voornamelijk enthousiast reageerde op mijn haakwerk, was de jonge generatie vooral geïnteresseerd in het idee erachter en mijn initiatief! Zij gaven aan zich ook erg bewust te zijn van de plastic verpakkings-problematiek en lieten blijken dat ze actief hiermee bezig zijn. Super fijn om te horen! Met een goed gevoel ruimde ik dan ook aan het einde van de dag mijn kraampje weer op. Alhoewel ik wel moest concluderen dat, zelfs op de Bewust Markt, de hoeveelheid zwerfafval wéér was toegenomen :-(

Not so Hot!
Op de hoogte blijven van mijn activiteiten/ervaringen?
Volg me dan op Facebook of kijk eens op mijn Pinterest pagina.