vrijdag 27 maart 2015

Recept: Paas(haas) bonbons!

Al enige tijd liggen de winkels vol met allerlei Paas-prullaria. Parmantige paashazen, stickervelletjes, pluche kuikentjes, eierwarmers, vogelnestjes en frisgroene (plastic) grasmatjes.... je kunt het zo gek niet bedenken, of het is er. Maar aan mijn lijf geen Paas-Polonaise. Afgezien van wat zelf gehaakte, katoenen kippetjes zul je bij ons thuis geen paas-decoratie aantreffen. 

Maar bij Pasen 'hoort' ook chocola. En laat dat nou net iets zijn, waar ik niet zo makkelijk nee tegen kan zeggen. Gelukkig heb ik een super makkelijk recept om zelf een heerlijke walnoot-dadel-bonbon te maken. Voeg je er nog een paar pecan -en hazelnootjes aan toe, dan maak je er (binnen een handomdraai) een leuke, originele en super lekkere paas(haas)bonbon van. Succes!

Recept: Paas(haas)bonbons


Ingrediënten
(voor 10 Paas(haas)bonbons)

5 medjoul dadels • 5 ongepelde, hele walnoten of 10 gepelde, halve walnoten
15 pecannoten*  10 blanke hazelnoten • ± 100 gram (pure of extra pure) chocolade.

*in principe zijn 10 pecannoten voldoende, maar neem er 5 extra voor als het 'splitsen' verkeerd gaat)

Handige tip:  
Omdat het (vooral bij niet al teveel bonbons) om een klein aantal noten gaat, haalde ik de 
pecan -en hazelnoten uit mijn muesli. Helaas zaten hier geen walnoten in, dus kocht ik deze 
bij de notenboer (± 100 gram). Alle walnoten die ik overhield gingen weer in de muesli !

Bereiding

Leg al je ingrediënten klaar.

Maak de oortjes:
Steek met een mes de zijkanten van een pecannoot los.




 Volg nu het recept van de walnoot-dadel-bonbon.
Zie hier of klik op onderstaande foto.
  Let op: stop nadat je de dadel met walnoot in de chocolade
hebt gedoopt en ga dan weer verder met dit recept.



Plaats de 2 halve pecannoten en een hazelnoot, zoals hieronder aangegeven.





Plaats in de koelkast en laat de chocolade weer hard worden.


Eet smakelijk en een hele fijne Pasen!

Op de hoogte blijven?
Volg me dan op Facebook of kijk eens op mijn Pinterest pagina.

woensdag 25 maart 2015

DIY: Gezond tussendoortje

Op mijn pinterest pagina heb ik een bord 'in de wachtrij'. Recepten, tips en patronen die mij inspireren of nieuwsgierig maken worden hier verzameld. Zodra ik ook maar de kans (en tijd) krijg, probeer ik één van die dingen uit. Waar ik al een tijdje behoefte aan heb is ontbijtkoek. Vanwege de hoeveelheid suiker en de verpakking staat deze lekkernij al vrij lange tijd niet meer op mijn boodschappen lijstje. En ik ben er zo dol op! Gelukkig staat het internet vol met lekkere, suikervrije ontbijtkoek recepten en heb ik inmiddels 2 van de 3 recepten uit mijn wachtrij kunnen halen ;-) Hieronder vind je mijn persoonlijke bevindingen/aanpassingen, maar probeer de recepten gerust ook eens zelf! Het kan zo maar zijn dat jij er heel anders over denkt.


3 verschillende recepten 
voor een suikervrije ontbijtkoek

Recept 1

Check: de 100% suikervrije ontbijtkoek van Carlijn Potma (hier gevonden).

http://www.vogue.nl/food/blog/carlijn-potma/100-suikervrij


Op het plaatje ziet 'ie er heerlijk uit, maar qua smaak vind ik 'm persoonlijk wat tegenvallen. Ik vind 'm een beetje flauw en waar het toevoegen van de wortel mij in eerste instantie lekker leek, vond ik het qua smaak en structuur niet echt bijzonder. Ook ben ik zelf niet zo'n fan van kokosvet. Begrijp dat het een gezond(er), verantwoord ingrediënt is, maar ervaar het als zeer 'vettig' en ben er dan ook niet zo dol op.

Recept 2

Nog in de wachtrij: ontbijtkoek van 'Goed eten, gezond leven'

http://goedetengezondleven.nl/ontbijtkoek-van-speltmeel-suikervrij/

Toen viel mijn oog op deze ontbijtkoek. Zonder kokosvet (afgezien van het hele kleine beetje om het bakblik mee in te smeren), maar met een beetje honing, kokosbloesemsuiker en amandelmelk. Vooral naar dat laatste ingrediënt was ik nieuwsgierig. Is dat lekker? En kan ik dat eventueel ook (makkelijk) zelf maken? Een recept voor amandelmelk vond ik hier en naast het feit dat ik alle ingrediënten in huis had, bleek het ook nog eens heel gemakkelijk te zijn. Dus daar ging ik het eerst mee aan de slag.


Ondanks dat ik, tijdens het maken, het zout ben vergeten en geen vanille extract heb toegevoegd smaakt de amandelmelk mij heerlijk. Lekker romig, vol en zoet door de toegevoegde amandelen. Met de amandelmelk klaar, besloot ik toch voor een ander ontbijtkoek-recept te gaan. Want hoewel het ontbijtkoek recept van Goed eten, gezond leven 'suikervrij' aangeeft, zit er nog wel kokosbloemsuiker in. Dit is weliswaar gezonder en ongeraffineerd, maar toch...  De amandelmelk kan prima 3 a 4 dagen bewaard worden in een potje en zal ongetwijfeld ook prima smaken in combinatie met een stukje eigen gebakken ontbijtkoek.

Recept 3

Check: suikervrije ontbijtkoek van 'In love with health'



Drie maal is scheepsrecht; dus dit recept is 'm uiteindelijk geworden. Gezoet met dadels leek het mij wel wat en ik vind 'm inderdaad erg lekker! Wel heb ik zelf een paar, hele kleine aanpassingen doorgevoerd. Zo gebruikte ik 5 (medjoul) dadels (ipv 4) en in plaats van koekkruiden 1 theelepel kaneel en wat geraspte, verse gember (een stukje van ± 2 cm). Ook denk ik, na een plakje geproefd te hebben, dat de baktijd net iets langer kan dan staat aangegeven. De ontbijtkoek is namelijk nog best wel klef, maar persoonlijk houd ik daar wel van. De volgende keer bak ik er een paar rozijnen en noten in mee. Ben heel benieuwd....

Zoveel mogelijk onverpakt!

De meeste ingrediënten, die ik nodig had voor zowel de 'In love with health' ontbijtkoek als de amandelmelk, kocht ik onverpakt. Wil je weten waar?

Verse (medjoul)dadels en amandelen zijn meestal los te koop bij een notenboer (in stad of op de markt). Woon je in of rond Haarlem? Ga dan eens langs bij de nootzaak. In handige trekkoordzakjes neem je alles gemakkelijk mee naar huis.

Wat ook prima in zo'n zakje gaat is onverpakt roggemeel; te koop bij Korenmolen de Zandhaas en nog ECO ook! Toevallig ook een korenmolen in de buurt? Informeer dan eens naar eventuele losse producten.

Losse eieren zou je op verschillende locaties kunnen vinden. Loop eens binnen bij een poelier of natuurvoedingszaak. In beide gevallen kan ik ze hier kopen. En ook bij mijn biologische slager liggen de eieren los. Gewoon even je eigen bakje of een (oud) eierdoosje (keer op keer) hergebruiken.

Het stukje verse gember haalde ik op de markt bij de biologische groentekraam.

De 3 overige ingrediënten (honing, bakpoeder en kaneel) kocht ik in glazen en papieren verpakking. Alles op? Dan gaan deze verpakkingen netjes in de glas -en papier bak.

Meer leuke recepten/tips? Ik ben te volgen op Pinterest of Facebook.

donderdag 12 maart 2015

Gratis patroon: kussensloop JUTTUR tas!

In mijn gangkast hangt een grote stevige jute tas. Ooit gekocht bij Bakkerij van Vessem. Omdat er zo makkelijk en precies drie broden in passen. Of was het misschien toch de inspirerende tekst op de tas, die me aanspoorde om 'm te kopen? 'Wat je deelt wordt alleen maar meer' staat er met sierlijke letters op geschreven. Het deed me denken aan een andere, soortgelijke spreuk, die al net zo veel indruk op me wist te maken: 'Wie niet kan delen, kan ook niet vermedigvuldigen'. En zo is het. Want door te delen, kun je samen heel wat meer bereiken!


Met veel plezier deel ik dan ook hierbij mijn gratis patroon voor de kussensloop-JUTTUR-tas. In de hoop dat hij inderdaad veel 'vermenigvuldigd' zal gaan worden. Om zoveel mogelijk plastic tassen te voorkomen en het boodschappen doen weer een beetje vrolijker te maken. Want zeg nou zelf; je wordt toch vanzelf blij als al je al spulletjes in zo'n fleurige, vrolijke en ruime JUTTUR tas kunt stoppen? Al is het alleen maar door de gedachte aan hoeveel plastic tassen je hiermee bespaart!


Gratis patroon:
Kussensloop JUTTUR tas

Klik op onderstaande afbeelding en print 'm uit op een A4-tje. 
Zo heb je het patroon, tijdens het naaien, lekker praktisch en overzichtelijk bij de hand!


Note: best een klusje; om het patroon zo duidelijk en overzichtelijk mogelijk 
uit te schrijven/tekenen.Het maken van het patroon duurde dan ook een stuk langer 
dan het maken van het tasje zelf ;-) Ik heb mijn best gedaan, maar mochten 
er toch nog onduidelijkheden/foutjes in zitten, dan hoor ik het graag!

Meer weten over mijn JUTTUR tassen project? Kijk dan eens hier.
 Op de hoogte blijven van mijn volgende (plastic) afvalbesparende patronen/tips/actie's?
Volg me dan op Facebook of kijk eens op mijn Pinterest pagina!

woensdag 4 maart 2015

Natuurlijke en afvalloze schoonmaaktip(s)!

Nu het voorjaar steeds dichterbij komt, begint het bij mij ontzettend te kriebelen. Deuren en ramen gaan steeds vaker open, kamers worden grondig opgeruimd en uitgemest en ik loop regelmatig met een (Ecover) sopje en stofzuiger door het huis. De behoefte aan opgeruimd, schoon en fris is niet meer te onderdrukken... het grote voorjaarsschoonmaak-virus heeft toegeslagen!

Dus ook de luxaflex in de badkamer moest er aan geloven. En dat was (aan de dikke laag stof te zien) zeker geen overbodig schoonmaakklusje. Via deze tip op Pinterest ontdekte ik dat, met een oude sok; wat warm water en azijn, het geen enkele moeite zou moeten zijn om dit klusje makkelijk en effectief te klaren. Precies wat ik zocht!


Een oude sok vinden was geen probleem, maar bij de natuurvoedingszaak bleken ze wél (biologische) schoonmaak azijn te hebben, maar alleen in een plastic fles. Hoewel ik dit soort verpakkingen tegenwoordig zoveel mogelijk probeer te vermijden, besloot ik (bevangen door hevige schoonmaak-koorts en ongeduldig als ik ben) niet verder op zoek te gaan naar een glazen variant en kocht ik de plastic fles. Eenmaal thuis ging ik meteen aan de slag en merkte dat mijn luxaflex op aangegeven manier inderdaad moeiteloos schoon werd. Toch zat die plastic fles me niet helemaal lekker. Bovendien sloeg de azijn ontzettend op mijn keel én op de huid van mijn handen. Niet zo gek, blijkt achteraf, als je dit stukje tekst leest:

Schoonmaakazijn is kunstmatig gemaakt met een synthetische vorm van azijnzuur. Het is, zoals de naam al suggereert, geschikt voor de schoonmaak en zeker niet voor koken of consumptie. Het is aggressief en niet goed voor de gezondheid als je het inneemt of inhaleert. Bron: http://stichtingr.nl/Azijn.htm

'Dat moet toch anders kunnen?', dacht ik tijdens het schoonmaken. En opeens schoot het me te binnen.... CITROENEN! Puur natuur en geheel verpakkingsvrij! En het, in de citroen aanwezige zuur, maakt ook alles goed schoon en vetvrij. Waarom heb ik daar niet eerder aan gedacht?! Dus hop; weer terug naar de winkel, maar dit keer voor een paar citroenen! Met het azijn vervangen door het sap van een citroen, werd mijn tweede luxaflex net zo snel en makkelijk super schoon! 

Een kort enthousiast zoektochtje op internet leerde me dat je nog veel meer met deze gele wondertjes kunt schoonmaken. En zo maakte ik er (met de resterende schillen) ook gelijk mijn badkamer ramen, kraan en afwasbak in de keuken mee schoon. Na het schoonmaken ging de sok in de was; de citroenschillen in de 'groene bak' en het sopje door het toilet. Opgeruimd staat netje! Mijn huis is niet alleen een stuk schoner maar ruikt ook nog eens heerlijk citroentjes-fris ;-)

Schoonmaken met citroen


Pers een citroen uit en giet het vocht in warm water 
(ik gebruikte het sap van één citroen voor ± één liter warm water)


Neem een oude sok en stop daar je hand in. 
Doop 'm in het citroen/water sopje en 'veeg' je luxaflex schoon.


Gooi de schillen niet weg! 
Ook hiermee kun je nog heel wat mee schoonmaken.


Duw de schil plat en wrijf deze (met de vochtige binnenkant) over je raam.




Na het inwrijven met citroen even afnemen met een vochtige (katoenen) doek 
en daarna droog wrijven met een (oude) krant. Kraakhelder en streeploos schoon!


En ook de badkamerkraan is (op bovenstaande manier) prachtig schoon en glimmend te krijgen!


Nog een andere manier: flap de schil binnenste-buiten en stop je vingers erin. 
Even goed vegen in je afwasbak, afspoelen en klaar!


Stralend schoon. Alleen die hardnekkige thee-aanslag in het 'putje' gaat er niet af.
Binnenkort maar eens even uit/opzoeken hoe ik dit kan aanpakken....

Benieuwd wat je nog meer met citroenen kunt schoonmaken? 
Kijk dan eens hier, hier of hier. Succes!

Geïnteresseerd in meer handige, afvalbesparende tips & trics?
Volg me dan op Facebook of kijk eens op mijn Pinterest pagina.