vrijdag 11 december 2015

Duurzame Kerstboom

Een Kerstboom. Persoonlijk heb ik er niet zoveel mee. Veel liever breng ik de warmte en gezelligheid in ons huis door middel van wat kaarsjes en/of een leuke Kerst-knutsel van mijn dochters. Niettemin heeft ook hier (onder druk van de overige gezinsleden) de afgelopen jaren een klein boompje in de woonkamer gestaan. Maar dan wel eentje die we huurden en die we, aan het begin van het nieuwe jaar, netjes terugbrachten naar de kwekerij om weer terug in de grond te laten zetten. In de hoop dat het boompje de overgang zou redden. Drie weken in een droog, verwarmd huis en dan weer de koude grond in kan natuurlijk een tamelijk groot contrast zijn... 

Dit jaar bleef ik dan ook steevast bij mijn besluit; een echte boom komt er niet meer in! Ik maak er zélf een. Van spullen die we al hebben. Waar we jaar na jaar van kunnen genieten, zonder dat er ook maar één echte boom verloren gaat. En dat is maar goed ook, vooral gezien het feit dat er wereldwijd, zo'n 85 miljoen (!) bomen worden gekapt ter decoratie van de Kerstdagen (bron: Provamel).

Nu zijn er op internet vele leuke, duurzame DIY Kerstbomen te vinden. Kijk maar eens hier, hier of hier. Mijn plan was om de boom te maken van een aantal, bij elkaar gebonden, gevonden stokken. Maar opeens bedacht ik me dat mijn, bij de kringloop gekochte, fotocamera-statief de perfecte basis zou zijn voor onze Kerstboom! En met een streng prachtige lontwol (eveneens gekocht bij de kringloop), mooi zilver lint (gekregen van een lieve vriendin) en een gekocht couponnetje tule, was onze Wollige, Warme Winterboom een feit! 

Mijn duurzame Kerstboom - stap voor stap

Allereerst ben ik het lint gaan (naald)vilten met de lont wol. Door de wol in 
lange stroken over het lint te leggen en dan te gaan prikken, krijg je een mooi effect.


Vervolgens ben ik mijn fotocamera-statief gaan versieren.
Eerst met de lichtjes, daarna met (in stroken geknipte) tule en tenslotte met het 'wol-lint'.

Note: Mocht jij ook een fotocamera statief thuis hebben en willen omtoveren 
tot Wonder Winter Boom? Dan kun je natuurlijk ook andere materialen gebruiken, 
zoals repen stof; gescheurde kranten; takken; draadjes etc. etc. Gewoon het 
fotocamera statief 'uitklappen' en omwentelen met wat jij voorhanden hebt/mooi vindt!


Nog een klein beetje versieren en natuurlijk mag een piek ook niet ontbreken!


Klaar! De lichtjes mogen aan!


Helemaal blij met onze 'boom'!


En oja.... Als ik erachter ben gekomen hoe Instagram werkt, ga ik een foto van onze boom naar Provamel sturen. Voor elke foto die zij ontvangen, planten zij namelijk een nieuwe boom in Burkina Faso. Om verdere uitbreiding van de Sahara tegen te gaan. Bij elke 'like' wordt er nog eens een extra boom geplant. Dus mocht je al een echte Kerstboom hebben staan, of geen tijd/zin hebben om zelf een duurzame boom te maken... je kunt er altijd nog eentje planten ;-).

Meer informatie over de actie van Provamel?
Kijk dan eens op: http://www.provamel.com/nl/content/groen-verhaal#!/header

Op de hoogte blijven van mijn volgende duurzame en (plastic) afval besparende projecten?
Ik ben te volgen via Facebook en/of Pinterest!

4 opmerkingen:

 1. Een hele mooie boom!
  Fijne feestdagen :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel! Voor jou ook hele fijne en gezellige dagen, Breivlinder!

   Verwijderen
 2. Alaska USA Finance and Capital Limited biedt momenteel alle soorten leningen aan aan het publieksbelang van 3%. We verstrekken leningen binnen het bereik van €10,000.00 tot €500,000,000.00. Onze leningen zijn goed verzekerd voor maximale veiligheid is onze prioriteit. Alle geïnteresseerde aanvragers moeten hun antwoorden sturen naar: unique2aal@gmail.com
  Phone #: +12542420879

  BeantwoordenVerwijderen