JUTTUR

Onder het mom van 'voorkomen is beter dan genezen', probeer ik steeds het (plastic) afval probleem bij de bron aan te pakken. Zo drink ik bijvoorbeeld water uit een Dopper, koop ik m'n boodschappen zoveel mogelijk onverpakt en heb ik altijd een eigen katoenen, herbruikbare boodschappentas bij me. Voor mij simpele, maar zeer doeltreffende acties.

Om anderen te stimuleren/motiveren ben ik een nieuw project gestart. Geïnspireerd door de fantastische initiatieven als het Australische 'Boomerang Bags' en (Engelse?) 'Morsbags' vind ik het hoog tijd dat ook hier in Nederland een dergelijk initiatief komt. En zo bedacht ik de 'JUTTUR'; een duurzaam en herbruikbaar tasje; gemaakt van en voor 'gevonden' spulletjes'. Om zoveel mogelijk plastic tassen te voorkomen en hergebruik te stimuleren.

In kringloopwinkels ga ik op zoek naar de leukste stofjes en materialen (lees kussenslopen; sjaaltjes; gordijnen; knoopjes; riemen...). Na een grondige wasbeurt, naai ik er vervolgens een handig en vrolijk tasje van. Eenmaal voorzien van een labeltje (dus helemaal af) breng ik de gemaakte JUTTUR(S) naar (belangstellende) winkels. Zij hoeven mij niets te betalen voor de tasjes, onder de voorwaarde dat zij, op hun beurt, de tasjes ook weer gratis doorgeven aan klanten die geen eigen tas meehebben.

Wil jij ook meehelpen aan minder plastic? Maak dan je eigen (of voor iemand anders) JUTTUR tas!
Hieronder vind je een aantal gratis, makkelijke patronen (de volledige werkbeschrijving vind je door op de naam/link of op het plaatje te klikken). Veel plezier en succes!


http://doemijmaaruiensoep.blogspot.nl/2015/03/gratis-patroon-kussensloop-juttur-tas.html

http://doemijmaaruiensoep.blogspot.nl/2015/03/gratis-patroon-kussensloop-juttur-tas.html


http://doemijmaaruiensoep.blogspot.nl/2015/04/gratis-naaipatroon-van-vierkante-sjaal.html

http://doemijmaaruiensoep.blogspot.nl/2015/04/gratis-naaipatroon-van-vierkante-sjaal.html


http://doemijmaaruiensoep.blogspot.nl/2015/10/zelf-maken-boodschappentas-van.html

http://doemijmaaruiensoep.blogspot.nl/2015/10/zelf-maken-boodschappentas-van.html

8 opmerkingen:

 1. Wat een ontzettend leuk idee!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hé, wat leuk! Twee mensen, een gedachte.... Ik doe hetzelfde bij de kringloopwinkel hier in de buurt, sinds december. Geen enkel tasje is precies hetzelfde want de maten van de stoffen of stofresten variëren wel eens. Altijd handig zo'n tasje!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat super! Ben heel benieuwd naar je tasjes. Heb je misschien een foto? Keep up the good work!

   Verwijderen
 3. Hey Oukje, wat gaaf de Jutter. Samen met mijn vriendin een duurzaam kinderkleding merk aan het opzetten ben waarbij alle kleding is gemaakt van wat wij vergeten textiel noemen (tweedehands kleding, overstock van winkels, reststoffen die geen plekje meer hebben in de textiel keten). We hebben sinds enige tijd het idee om de kleding in tasjes van kussenslopen (als verpakking) naar mensen op te sturen, zo stuitte ik op je post. Sta je er misschien voor open om een dezer dagen eens te bellen? Het lijkt ons leuk om je te spreken over de jutter. Let us know! Thanks

  BeantwoordenVerwijderen