vrijdag 1 november 2013

Ik ben begonnen!

'Wat er niet in komt; hoeft er ook niet uit', dacht ik vandaag op weg naar de supermarkt voor de wekelijkse boodschappen. Met de missie om zo min mogelijk plastic artikelen in huis te halen, fietste ik naar de Vomar. Want daar hebben ze immers papieren zakjes voor fruit en groente. Scheelt toch weer iets, dacht ik nog. Maar helaas. Daar aangekomen blijken deze vervangen te zijn voor plastic zakjes.


Bij navraag begreep ik dat de papieren zakjes zijn vervangen, omdat (binnenkort) de producten bij de kassa gewogen gaan worden. Er moet dan duidelijk te zien zijn wat er in het zakje zit en met een papieren zakje lukt dat natuurlijk niet. Bovendien vertelde de medewerker dat de papieren zakjes helemaal niet zo milieuvriendelijk waren. Ze schenen ergens uit Australië te komen. Dat zou dan inderdaad wel een hoop uitstoot geven. Maar ja, of dat ook écht zo is (dat vanuit Australië) weet ik natuurlijk niet en nu komt er wéér meer plastic in de boodschappenwagen. Ook vertelde hij dat het een 'goed' plastic zakje is. Kijkende naar de logo's schat ik in dat het zakje van gerecycled plastic is gemaakt (der grüne punkt), maar wat houdt dat 'HDPE logo' precies in? Thuis maar even gegoogeld:

-----

Wat is HDPE kunststof?

HDPE is uitstekend recyclebaar

HDPE is te herkennen aan de volgende SPI resin identificatie code:

hdpe kunststof recycling materiaalcode HDPE is een afkorting van High Density Polyetheen, of Hoge Dichtheid Polyetheen en is gemaakt van aardolie. Ongeveer een kwart van het gefabriceerde polyetheen is van het HDPE-type. Het overige driekwart wordt gebruikt voor LDPE, de zachte variant van dit plasticsoort.
Maar HDPE wordt niet alleen gebruikt in de harde vorm. HDPE kunststof wordt ook gebruikt om bijvoorbeeld vuilniszakken of plastic tassen van te maken.

HDPE kunststof recyclen

HDPE kunststof is een veilig materiaal dat uitstekend recyclebaar is, het kan namelijk worden omgesmolten. Het materiaal bestaat uit koolstof en waterstof. Bij eventuele verbranding van HDPE zullen er daarom geen schadelijke stoffen vrijkomen. Toch is het lonend om uw HDPE te scheiden van uw restafval.

-----

Mmm, als leek lijkt het me dat het erger kan. Alleen baart de laatste zin me wel wat zorgen. Nu maar hopen dat iedereen het zakje keurig scheidt. En gelijk ook al het andere plastic wat om de voorverpakte goederen zit. Want echt, als je er op let, zie je dat bijna alles (op de een of ander manier) verpakt is in plastic. Zelfs de biologische komkommer kan er niet aan ontkomen. En dan vraag ik me af; is dat nou echt nodig?

Hierbij mijn resultaat van zo min mogelijk plastic proberen binnen te halen, maar toch ook in de dagelijkse behoefte van mijn gezin te voorzien:


Van de 29 producten zaten er maar liefst 23 in plastic. Dan is mijn missie toch nog niet helemaal geslaagd  ;-(  Op zoek naar een beter alternatief dus!

Heb je op/aanmerkingen of goede tips? Laat dan een bericht achter!



2 opmerkingen:

  1. Hoi Oukje,

    Wat goed van je! Ik vind het ook altijd zo erg al dat plastic. Weet je waar ik ook vaak spullen haal, bij de turkse winkel. Daar kun je alles los komen en meenemen in je eigen tas (wel eerst betalen natuurlijk, hihi). Maar groente en fruit bijvoorbeeld, broden en andere spullen. Of op de markt, daar worden de spullen ook vaak nog in papieren zakken meegegeven. Alleen is het wel eens wat duurder daar...

    Groetjes enne ik ga me er ook mee bezig houden hoor. Goed idee, het irriteert mij ook enorm!

    Mery

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dank voor je goede tip, Mery. En wat goed om te lezen dat ik niet de enige ben die zich irriteert aan al dat plastic ;-)

    BeantwoordenVerwijderen