woensdag 4 maart 2015

Natuurlijke en afvalloze schoonmaaktip(s)!

Nu het voorjaar steeds dichterbij komt, begint het bij mij ontzettend te kriebelen. Deuren en ramen gaan steeds vaker open, kamers worden grondig opgeruimd en uitgemest en ik loop regelmatig met een (Ecover) sopje en stofzuiger door het huis. De behoefte aan opgeruimd, schoon en fris is niet meer te onderdrukken... het grote voorjaarsschoonmaak-virus heeft toegeslagen!

Dus ook de luxaflex in de badkamer moest er aan geloven. En dat was (aan de dikke laag stof te zien) zeker geen overbodig schoonmaakklusje. Via deze tip op Pinterest ontdekte ik dat, met een oude sok; wat warm water en azijn, het geen enkele moeite zou moeten zijn om dit klusje makkelijk en effectief te klaren. Precies wat ik zocht!


Een oude sok vinden was geen probleem, maar bij de natuurvoedingszaak bleken ze wél (biologische) schoonmaak azijn te hebben, maar alleen in een plastic fles. Hoewel ik dit soort verpakkingen tegenwoordig zoveel mogelijk probeer te vermijden, besloot ik (bevangen door hevige schoonmaak-koorts en ongeduldig als ik ben) niet verder op zoek te gaan naar een glazen variant en kocht ik de plastic fles. Eenmaal thuis ging ik meteen aan de slag en merkte dat mijn luxaflex op aangegeven manier inderdaad moeiteloos schoon werd. Toch zat die plastic fles me niet helemaal lekker. Bovendien sloeg de azijn ontzettend op mijn keel én op de huid van mijn handen. Niet zo gek, blijkt achteraf, als je dit stukje tekst leest:

Schoonmaakazijn is kunstmatig gemaakt met een synthetische vorm van azijnzuur. Het is, zoals de naam al suggereert, geschikt voor de schoonmaak en zeker niet voor koken of consumptie. Het is aggressief en niet goed voor de gezondheid als je het inneemt of inhaleert. Bron: http://stichtingr.nl/Azijn.htm

'Dat moet toch anders kunnen?', dacht ik tijdens het schoonmaken. En opeens schoot het me te binnen.... CITROENEN! Puur natuur en geheel verpakkingsvrij! En het, in de citroen aanwezige zuur, maakt ook alles goed schoon en vetvrij. Waarom heb ik daar niet eerder aan gedacht?! Dus hop; weer terug naar de winkel, maar dit keer voor een paar citroenen! Met het azijn vervangen door het sap van een citroen, werd mijn tweede luxaflex net zo snel en makkelijk super schoon! 

Een kort enthousiast zoektochtje op internet leerde me dat je nog veel meer met deze gele wondertjes kunt schoonmaken. En zo maakte ik er (met de resterende schillen) ook gelijk mijn badkamer ramen, kraan en afwasbak in de keuken mee schoon. Na het schoonmaken ging de sok in de was; de citroenschillen in de 'groene bak' en het sopje door het toilet. Opgeruimd staat netje! Mijn huis is niet alleen een stuk schoner maar ruikt ook nog eens heerlijk citroentjes-fris ;-)

Schoonmaken met citroen


Pers een citroen uit en giet het vocht in warm water 
(ik gebruikte het sap van één citroen voor ± één liter warm water)


Neem een oude sok en stop daar je hand in. 
Doop 'm in het citroen/water sopje en 'veeg' je luxaflex schoon.


Gooi de schillen niet weg! 
Ook hiermee kun je nog heel wat mee schoonmaken.


Duw de schil plat en wrijf deze (met de vochtige binnenkant) over je raam.




Na het inwrijven met citroen even afnemen met een vochtige (katoenen) doek 
en daarna droog wrijven met een (oude) krant. Kraakhelder en streeploos schoon!


En ook de badkamerkraan is (op bovenstaande manier) prachtig schoon en glimmend te krijgen!


Nog een andere manier: flap de schil binnenste-buiten en stop je vingers erin. 
Even goed vegen in je afwasbak, afspoelen en klaar!


Stralend schoon. Alleen die hardnekkige thee-aanslag in het 'putje' gaat er niet af.
Binnenkort maar eens even uit/opzoeken hoe ik dit kan aanpakken....

Benieuwd wat je nog meer met citroenen kunt schoonmaken? 
Kijk dan eens hier, hier of hier. Succes!

Geïnteresseerd in meer handige, afvalbesparende tips & trics?
Volg me dan op Facebook of kijk eens op mijn Pinterest pagina.

3 opmerkingen:

  1. Wat een handige en leuke tips! Dank je wel, die ga ik zeker eens gebruiken.

    lieve groet,
    Betsy

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Die thee-aanslag doe ik met zout. Ik strooi een beetje zout rondom de afvoer en met een klein sponsje wrijf ik het weg.

    Morgen komt mijn verhaaltje over jou op mijn blog.

    groetjes!
    Marlou

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Heel herkenbaar. Bij mij begint het ook te kriebelen zodra de dagen langer worden en de lente er weer aankomt. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat we ons huisje vorig jaar niet al te best hebben schoongehouden. Tijd voor een herkansing! Je hoeft trouwens niet per se schoonmaakazijn te zoeken, gewone keukenazijn werkt even goed.

    BeantwoordenVerwijderen