dinsdag 23 september 2014

De aanhouder wint?

Afgelopen vrijdag was het 'Keep it Clean Day'. Een dag bij uitstek om de blikvangers die ik heb gemaakt voor het Sancta te gaan legen (het hele verhaal over mijn 'Serious Request' actie lees je hier). Een nare migraine gooide roet in het eten. Een bezoekje aan het Sancta zat er op die dag even niet in. Een paar dagen later en (gelukkig!) weer helemaal beter, ben ik vanmorgen alsnog naar het Sancta gefietst. Mijn vier blikvangers zijn daar aan het begin van deze maand (9 september) geplaatst en ondertussen was ik behoorlijk nieuwsgierig geworden of en hoeveel blikjes er in de afgelopen twee weken zijn in gegooid.

Op de school aangekomen werd mij getoond waar de blikvangers stonden. Keurig bij elke ingang in een prachtige (door hun gebouwde) constructie. Maar helaas wel binnen. In mijn beleving niet de ideale locatie om zwerfvuil tegen te gaan. De blikjes die binnen worden gekocht en gedronken worden er misschien wel ingegooid; maar ik had juist bedacht dat (met een blikvanger buiten) er een alternatief zou zijn voor 'het blikje op de grond gooien/achterlaten'. Met de blikvangers binnen vraag je aan de leerlingen om hun afval mee naar binnen te nemen. Ik ben bang dat dat net een stap te ver voor ze is. De inhoud van de blikvangers was dan ook behoorlijk teleurstellend. In één net zaten 61 blikjes. In de andere drie een verwaarloosbaar aantal.

Slechts 61 blikjes in twee weken.
Als je héél goed kijkt zie je dat er ééntje in zit...
Misschien ben ik naïef, misschien te goedgelovig of misschien had ik een tè verkeerd/postitief beeld van de scholieren. Wat ik in ieder geval wel weet is dat ik erg teleurgesteld ben. Met zo'n 1500 leerlingen had ik toch wel iets meer verwacht. Zo had ik destijds een kleine berekening gemaakt: Stel dat de helft van alle leerlingen dagelijks één blikje drinkt en stel dat daar dan weer de helft van het blikje in de blikvanger zou gooien. Dan zou er op een dag zo'n 375 blikjes verzameld kunnen worden. Omdat ik besef dat deze aantallen wellicht nog steeds wat positief ingeschat zijn, haalde ik daar dan nog eens 175 blikjes vanaf. Volgens mijn ruwe schatting zou ik dus op zo'n 200 blikjes per dag (kunnen) uitkomen. Met dit in mijn achterhoofd vond ik het dan ook erg jammer om maar 61 blikjes uit de 4 netten te halen. In twee weken tijd!

Ook al zijn het er maar 61; ze gaan allemaal mee!
Thuis gekomen heb ik alle blikjes uitgezocht (blik/aluminum) en met de overige blikjes naar de ijzerboer gebracht. Met dank aan de raap-bijdrage van Marnie en Marjan (super dat jullie ook meerapen voor het goede doel!!!) kon ik er toch weer een heel aantal wegbrengen. En (met met mijn eigen, in de afgelopen tijd, geraapte blikjes) is er weer 4,50 euro voor 'Serious Request' bijgekomen! Van de blikvangers bij het Sancta verwacht ik niet meer zoveel. Voor een leuk eindbedrag voor het goede doel kan ik beter mijn eigen raap-rondjes blijven lopen.

Een zak aluminum en een zak blik van Marnie. Top!!!

En ook Marjan spaart en raapt nu blikjes voor Serious Request.
Gevonden tijdens de 'Trash Bucket Challenge' op het strand.
Mijn raap-aandeel van de afgelopen dagen.

Benieuwd naar de stand van zaken? Kijk dan eens hier.

Op de hoogte blijven van mijn plastic ervaringen en besparingen?
Volg me dan op Facebook!

1 opmerking:

  1. Spijtig dat je initiatief niet veel succes blijkt te hebben. Misschien worden er gewoon minder blikjes aangekocht? Mag ik zo positief denken??

    BeantwoordenVerwijderen