woensdag 8 oktober 2014

Recept: Walnoot-dadel bonbons!

Vorige week kreeg ik van mijn moeder een hele lading walnoten van de walnotenboom uit haar eigen tuin. Heerlijk! Normaal verwerk ik deze noten in een gezonde zuurkool-schotel of strooi ze door de witlof salade, maar nu had ik wel zin in een lekker, nieuw recept. Op de vraag wie me daar bij kon helpen, kreeg ik via Facebook een aantal goede suggesties. Als fervent chocolade liefhebber, moest ik natuurlijk meteen het recept van Eveline uitproberen ;-) Weliswaar ietsjes aangepast, maar nog altijd super lekker!!!


Voor je begint:
Van 1 dadel en 1 (ongepelde) walnoot maak je 2 bonbons. 
Hoeveelheid chocolade is naar eigen smaak/inzicht.

Ingrediënten:


Walnoten (ongepeld of gepeld)
Onverpakte, ongepelde walnoten zijn vaak te koop op de markt en/of bij een 
natuurvoedingszaak. Onverpakte, gepelde walnoten vind je bij elke willekeurige notenboer.
In alle gevallen wel even je eigen (katoenen) zakje of potje meenemen ;-)

Medjoul dadels
Deze heerlijke, verse dadels koop ik onverpakt bij 'De Nootzaak' in de 
Cronjéstraat te Haarlem. Woon je niet in de buurt, dan vind je losse Medjoul dadels 
ongetwijfeld ook bij een notenboer bij jou in de buurt, Turkse winkel of op de markt.
Ook hier weer even je eigen potje/zakje meenemen!

1 reep pure chocolade
Een ingrediënt wat ik (tot nu toe) nog niet onverpakt heb kunnen vinden. Mocht iemand een 
adresje (in Haarlem of omgeving) hebben voor losse, pure chocolade pastilles, dan houd ik me 
graag aanbevolen! Tot die tijd gebruik ik de pure chocolade van 'Tony's Chocolonely'.

UPDATE: Inmiddels koop ik (in de naastgelegen 'chocolade-dependance' van De Nootzaak)
 losse chocolade pastilles. Verkrijgbaar in melk, puur en extra puur (72% cacao)!  
Tegenwoordig maak ik de bonbons dus geheel verpakkingsvrij!

 Bereiding:



'Kraak' de walnoot door de (stompe) punt van een mes tussen de twee helften
van de 'bolle kant' van de walnoot te steken en draai het mes met de klok mee.



Haal de halve walnoten voorzichtig uit de dop, zodat ze niet breken. Lukt het niet?
Geen probleem; met kleine stukjes walnoot maak je ook een heerlijk bonbon.


 Bewaar de grote stukken en de kleine, gebroken stukjes walnoot los van elkaar.


 Halveer de dadels en verwijder de pit. 

Duw een halve walnoot (of een paar kleinere stukjes) met de bolle 
kant naar beneden in de halve dadel. 'Druk' de randen van de dadel goed 
over de walnoot heen/vast, zodat de walnoot goed blijft zitten.
 

Verbrokkel de chocolade en laat het au bain-marie smelten.


Draai de gevulde dadels met de walnoot naar beneden en prik aan de bovenkant 
(dus in de dadel) met een (fondue)prikker om ze in de chocolade te kunnen dopen. 
Zorg ervoor dat er, rondom, een lekkere laag chocolade om de dadel komt. 


Leg de dadels (na het dopen in de chocolade) op een, met een stukje bakpapier
beklede, plank. Gebruik eventuele, overgebleven kleine stukjes walnoot ter decoratie
(handig, want je verstopt er meteen het gaatje van de prikker mee!).
Plaats in de koelkast om de gesmolten chocolade weer hard te laten worden.


Eet smakelijk!!!!

Meer lekkere, verpakkingsloze recepten?
Kijk dan eens op mijn Pinterest Pagina of volg me op Facebook!

3 opmerkingen:

  1. Reacties
    1. En dat zijn ze ook! Heerlijk combinatie; dadel, walnoot en chocolade. Super makkelijk te maken en super lekker!

      Verwijderen
  2. Volgens mij kun je in Limburg die losse couverture-pareltjes om te smelten kopen bij Rousseau. Die geven op hun website aan dat hun chocolade ook duurzaam is. Misschien zit er bij jou in de buurt wel een chocolade-speciaalzaak of bonbonwinkel die ze ook los verkoopt?

    BeantwoordenVerwijderen