maandag 16 februari 2015

Afvalloos afdekken

Plastic folie komt er bij mij thuis niet meer in. En ook het gebruik van de aluminium variant probeer ik zo veel mogelijk te vermijden. Toch ontkom ik er niet aan; wil ik de rest van die heerlijke, zelfgebakken venkeltaart de volgende dag nog een keer eten, dan is het aan te bevelen om 'm afgedekt in de koelkast te bewaren. Helaas heb ik niet al te beste ervaringen met biologisch afbreekbaar plastic folie (ik trek het snel kapot; krijg het amper van de rol en vind het niet echt lekker 'plakken'), dus een andere oplossing moest gezocht worden. Blijkt toch opeens dat het deksel van mijn braadpan perfect op het bakblik past! Mission Accomplished ;-)


En ook van de tweedehands glazen weckpotjes die ik een tijdje geleden bij Terre des Hommes kocht, word ik helemaal blij! Niet alleen waren ze spotgoedkoop (slecht 20 cent per stuk!); ook variëren ze in grootte. Met het platte, glazen dekseltje zijn ze (naast prima af te sluiten) ook nog eens goed te stapelen! Lekker praktisch en ideaal dus voor het bewaren van een restje geraspte kaas, een halve appel of een (gesneden, maar vergeten op tafel te zetten) komkommer!


Dat je bij de kringloop vaak handige schatten kunt vinden, weet ik al lang. Zo kocht ik bij Noppes in Santpoort Noord onderstaand 'vleesbakje'. Welliswaar van plastic, maar tweedehands en ideaal om mee te nemen naar de (biologische) slager in Overveen. Daar wordt de rundersalami, beenham en gekookte worst zonder problemen (én zonder verpakkingsplastic om of tussen het vleeswaren) in deze eigen, meegebrachte bakjes gestopt. Makkelijk stapelbaar, keer op keer te gebruiken en, bij thuiskomst, zo in de koelkast te schuiven. Handig!


In mijn keukenkastjes overheersen vandaag de dag de weckpotten. Alle spulletjes die ik in mijn eigen, katoenen 'trek-koord-zakjes' koop, worden thuis meteen in een dergelijke glazen pot bewaard. Niet alleen blijven de waren hierdoor lekker lang houdbaar, het ziet er (vind ik persoonlijk) ook nog eens gezellig en overzichtelijk uit ;-) Heb ik iets teveel gekocht of zijn alle weckpotten in gebruik? Dan gaat het eventuele 'restje' in een leeg, schoongemaakt (jam)potje.



Nu ben ik ook bekend met de Bijenwasdoek. Sterker nog; ik heb er één. Gekocht bij de Biologische Boer op de Biologische Markt in Haarlem. Toch zit het me niet helemaal lekker om deze te gebruiken. Toen ik op zoek ging naar een beschrijving om er zelf een te maken, kwam ik erachter imkers mogelijk pesticiden kunnen gebruiken om ongedierte in de korf te voorkomen. Dit zou eventueel ook in de was kunnen komen. Lijkt me toch niet echt lekker om daar dan mijn voedsel mee te verpakken/in te bewaren. Bovendien hebben de bijtjes het al zo moeilijk en wil ik ze niet hun eigen bouwstoffen afnemen, die ze nu juist zo hard nodig hebben. Aangezien de Biologsche Boer mij garandeerde dat de doek met 'schone' en verantwoorde was is gemaakt, gebruik ik 'm wel, maar alleen om er de, bij hem gekochte, biologische kaas mee in te pakken. Thuis gaat de kaas in een speciaal 'kaas-bakje' in de koelkast en spoel ik de doek af om een volgende keer te gebruiken.


 Heb jij misschien nog een goede afdek-tip? Ik hoor het graag! 
Op de hoogte blijven van mijn volgende tips? Volg me dan op Facebook.

3 opmerkingen:

  1. Ik gebruik mijn zelfgemaakte bijenwasdoeken niet zo veel. Ik vind ze nogal plakkerig. Alles gaat hier in potjes (plastic en glas) en wordt afgedeeld met een bordje of schoteltje.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoi, ik ben zelf imker en vraag me af, wat je bedoelt met 'redelijk veel pesticiden gebruiken'. Ik ken namelijk geen enkele imker die méér doet dan twee maal per jaar de bijen behandelen met iets als oxaalzuur of mierenzuur om de varroamijt te bestrijden. Dat kun je onmogelijk 'redelijk veel pesticiden' noemen, lijkt me. Ik ben dan ook benieuwd waar jij daarover las...

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Beste Teunie, dank voor je opmerking. Ik las op Wikipedia het volgende: Een probleem bij het hergebruik van was zijn de bestrijdingsmiddelen die de imker tegen ziektes in de korf inzet of in het verleden inzette. Deze belanden gedeeltelijk in de was. Bij het hergebruik kan de gifconcentratie steeds hoger worden en kan het gif vanuit de was in de honing belanden. Geschrokken las ik daarna een aantal artikelen over het bestrijden van de varroamijt, waaronder o.a. deze: http://www.bijen-avi.be/attachments/article/17/5%20-%20Varroa%20bestrijden%20doe%20je%20zo.pdf. Nu geeft de schrijver van desbetreffend artikel het al aan: de meeste imkers gebruiken (gelukkig!) de juiste, veilige middelen, maar er zijn ook uitzonderingen. Nu ben ik geen imker en moet ik dus eerlijk toegeven dat ik er verder zelf geen verstand van heb. Misschien ben ik te snel en te makkelijk van de informatie uitgegaan die ik op internet las. Goed om te horen dat dat niet helemaal juist is. Ik zal de tekst aanpassen en me er meer in verdiepen. Want hoe zit het dan met alle externe pesticiden die de bijen met zich meedragen en wat is het verschil met natuurzuivere, gecertificeerde bijenwas? Interessant om te weten, hoor het graag!

    BeantwoordenVerwijderen