woensdag 25 maart 2015

DIY: Gezond tussendoortje

Op mijn pinterest pagina heb ik een bord 'in de wachtrij'. Recepten, tips en patronen die mij inspireren of nieuwsgierig maken worden hier verzameld. Zodra ik ook maar de kans (en tijd) krijg, probeer ik één van die dingen uit. Waar ik al een tijdje behoefte aan heb is ontbijtkoek. Vanwege de hoeveelheid suiker en de verpakking staat deze lekkernij al vrij lange tijd niet meer op mijn boodschappen lijstje. En ik ben er zo dol op! Gelukkig staat het internet vol met lekkere, suikervrije ontbijtkoek recepten en heb ik inmiddels 2 van de 3 recepten uit mijn wachtrij kunnen halen ;-) Hieronder vind je mijn persoonlijke bevindingen/aanpassingen, maar probeer de recepten gerust ook eens zelf! Het kan zo maar zijn dat jij er heel anders over denkt.


3 verschillende recepten 
voor een suikervrije ontbijtkoek

Recept 1

Check: de 100% suikervrije ontbijtkoek van Carlijn Potma (hier gevonden).

http://www.vogue.nl/food/blog/carlijn-potma/100-suikervrij


Op het plaatje ziet 'ie er heerlijk uit, maar qua smaak vind ik 'm persoonlijk wat tegenvallen. Ik vind 'm een beetje flauw en waar het toevoegen van de wortel mij in eerste instantie lekker leek, vond ik het qua smaak en structuur niet echt bijzonder. Ook ben ik zelf niet zo'n fan van kokosvet. Begrijp dat het een gezond(er), verantwoord ingrediënt is, maar ervaar het als zeer 'vettig' en ben er dan ook niet zo dol op.

Recept 2

Nog in de wachtrij: ontbijtkoek van 'Goed eten, gezond leven'

http://goedetengezondleven.nl/ontbijtkoek-van-speltmeel-suikervrij/

Toen viel mijn oog op deze ontbijtkoek. Zonder kokosvet (afgezien van het hele kleine beetje om het bakblik mee in te smeren), maar met een beetje honing, kokosbloesemsuiker en amandelmelk. Vooral naar dat laatste ingrediënt was ik nieuwsgierig. Is dat lekker? En kan ik dat eventueel ook (makkelijk) zelf maken? Een recept voor amandelmelk vond ik hier en naast het feit dat ik alle ingrediënten in huis had, bleek het ook nog eens heel gemakkelijk te zijn. Dus daar ging ik het eerst mee aan de slag.


Ondanks dat ik, tijdens het maken, het zout ben vergeten en geen vanille extract heb toegevoegd smaakt de amandelmelk mij heerlijk. Lekker romig, vol en zoet door de toegevoegde amandelen. Met de amandelmelk klaar, besloot ik toch voor een ander ontbijtkoek-recept te gaan. Want hoewel het ontbijtkoek recept van Goed eten, gezond leven 'suikervrij' aangeeft, zit er nog wel kokosbloemsuiker in. Dit is weliswaar gezonder en ongeraffineerd, maar toch...  De amandelmelk kan prima 3 a 4 dagen bewaard worden in een potje en zal ongetwijfeld ook prima smaken in combinatie met een stukje eigen gebakken ontbijtkoek.

Recept 3

Check: suikervrije ontbijtkoek van 'In love with health'



Drie maal is scheepsrecht; dus dit recept is 'm uiteindelijk geworden. Gezoet met dadels leek het mij wel wat en ik vind 'm inderdaad erg lekker! Wel heb ik zelf een paar, hele kleine aanpassingen doorgevoerd. Zo gebruikte ik 5 (medjoul) dadels (ipv 4) en in plaats van koekkruiden 1 theelepel kaneel en wat geraspte, verse gember (een stukje van ± 2 cm). Ook denk ik, na een plakje geproefd te hebben, dat de baktijd net iets langer kan dan staat aangegeven. De ontbijtkoek is namelijk nog best wel klef, maar persoonlijk houd ik daar wel van. De volgende keer bak ik er een paar rozijnen en noten in mee. Ben heel benieuwd....

Zoveel mogelijk onverpakt!

De meeste ingrediënten, die ik nodig had voor zowel de 'In love with health' ontbijtkoek als de amandelmelk, kocht ik onverpakt. Wil je weten waar?

Verse (medjoul)dadels en amandelen zijn meestal los te koop bij een notenboer (in stad of op de markt). Woon je in of rond Haarlem? Ga dan eens langs bij de nootzaak. In handige trekkoordzakjes neem je alles gemakkelijk mee naar huis.

Wat ook prima in zo'n zakje gaat is onverpakt roggemeel; te koop bij Korenmolen de Zandhaas en nog ECO ook! Toevallig ook een korenmolen in de buurt? Informeer dan eens naar eventuele losse producten.

Losse eieren zou je op verschillende locaties kunnen vinden. Loop eens binnen bij een poelier of natuurvoedingszaak. In beide gevallen kan ik ze hier kopen. En ook bij mijn biologische slager liggen de eieren los. Gewoon even je eigen bakje of een (oud) eierdoosje (keer op keer) hergebruiken.

Het stukje verse gember haalde ik op de markt bij de biologische groentekraam.

De 3 overige ingrediënten (honing, bakpoeder en kaneel) kocht ik in glazen en papieren verpakking. Alles op? Dan gaan deze verpakkingen netjes in de glas -en papier bak.

Meer leuke recepten/tips? Ik ben te volgen op Pinterest of Facebook.

4 opmerkingen:

  1. Hallo Oukje,
    Gisteren heb ik je blog ontdekt, en ik ben alles aan het lezen wat je tot nu toe geschreven hebt. Super wat je allemaal doet! Je hebt originele DIY's, erg leuk. En die raap-acties vind ik heel dapper, ik voel me toch altijd nog bekeken als ik iets uit de bosjes of van het strand vis...
    Op Chicks love food stond onlangs ook een recept voor gezonde ontbijtkoek, die ga ik binnenkort eens proberen.
    Groetjes en veel succes verder!

    PS. Heb je een Instagram-account? Daar zijn ook veel afval-verminderaars actief.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hallo Elzi, dank voor je leuke, enthousiaste reaktie! Super dat jij ook zwerfafval opruimt. Ik herken je opgelaten gevoel. Maar gewoon blijven opruimen; je maakt de wereld er weer wat mooier/schoner mee en wie weet inspireer je weer iemand anders. Ik zal een kijken op ‘Chicks love food’. Elk lekker (en gezond) recept is welkom ;-). Dank ook voor de Instagram tip. Ik heb (nog) geen account, maar zal me er eens in gaan verdiepen. Succes met alles en groetjes!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. leuke blog en nuttige tips :).
    Het residu van de amandelen bevat heel veel/alle vezels en nog veel voedingsstoffen. Je kan het gebruiken om vegetarische burgers van te maken met groente/bonen of combi, ui, knof en kruiden als kerrie of paprika als variaties. Het houdt ze lekker stevig(er) door die vezels en maakt ze voedzaam! Plus economisch en nuttig gebruik van de hele amandel :D.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank voor je suggestie, Marjolein! Ga ik zeker eens proberen!

      Verwijderen