zaterdag 15 februari 2014

Achter de naaimachine...Ik zei het gisteren al; winkelen wordt steeds leuker! Met zaterdag als m'n vaste 'Marktdag' trotseerde ik de storm en ging ik weer op mijn fiets naar het centrum van Haarlem. Tegenwoordig weet ik precies waar ik moet zijn. Aardappelen koop ik op de Botermarkt bij de kraam van Jan Stut uit Santpoort-Noord. De 2,5 kilo heerlijke, Eko en super kruimige aardappelen passen precies in mijn zelf meegebrachte jutezak.

Vervolgens fiets ik door naar de Grote Markt, waar ik inmiddels m'n vaste kraampje heb voor allerlei verse en biologische groente en fruit. Alleen mandarijnen koop ik een stukje verder bij de 'concurrent'. Deze oranje lekkernijen worden namelijk bij ons thuis in grootverbruik genuttigd, handig om hierbij dus een beetje op de kosten te letten ;-)

Na de stroopwafel-man (waar ik steevast voor de stroopwafelkruimels kies) loop ik als laatste langs de notenspecialist. Met m'n zelfgemaakte tasjes en gehaakte netjes al bij vertrek van huis meegenomen, lukt het me, tot dan toe, altijd heel goed om alles 'bloot' mee te nemen. Behalve bij de notenspecialist. Ondanks dat de nootjes in een papieren zakje gaan (die bij mij thuis trouw in de oud- papier bak verdwijnen), bleef ik toch nadenken over een andere manier om die heerlijke noten, rozijnen etc. 'verpakkingsloos' mee naar huis te kunnen nemen.

Want ook een papieren zakje is een belasting voor het milieu. Vooral als je je bedenkt dat de zakjes, in mijn geval, alleen bedoeld zijn om de nootjes 'gecontroleerd' bij mij thuis te krijgen. Eenmaal thuis stop ik alles in afzonderlijke weckpotten. Hier blijven ze lang vers en goed in. Uiteindelijk hebben de zakjes dus maar een heel kort 'leven'; het fietstochtje van de markt naar mijn huis. Keer op keer nieuwe papieren zakjes aannemen vond ik geen optie.

En zo bedacht ik het 'notenzakje'. Een dun, katoenen zakje met trek-koord-sluiting. Lekker licht, niet te groot of te klein en, na zo nu en dan een wasbeurtje, steeds weer opnieuw te gebruiken! Hiermee had ik gelijk twee vliegen in één klap; een oplossing voor mijn nootjes-verpakking én een leuk nieuw project voor mijn naaicursus die ik een tijdje geleden ben gaan volgen. Hoera!

Makkelijk patroon en dus zo klaar!
Stof, garen én naaimachine... alles van de kringloopwinkel!
Taaadaaa..... De zakjes zijn nu nog leeg....
Wat zou erin zitten?
Lekker!
Ideale bewaarpotten!

3 opmerkingen:

 1. Oukje, je wordt echt mijn recycle goeroe! Super leuk idee en ziet er vrolijk uit! Ik was net ook bij de notenkraam op de markt en daar hebben ze ook heerlijke tapenades en olijven. Maar die komen altijd in die gruwelijke plastic bakjes die je na gebruik ook vaak weggooit. Hoewel ik ze nog wel eens bewaar als tupperware.
  Maar ik moest meteen aan jou denken :p Volgende keer een glazen potje mee en vragen of ze het daar in willen doen?

  xx

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank voor je positieve, leuke opmerking! Op de Grote Markt staat nog een kraampje met allerlei heerlijke pesto's; tapenades e.d. (tegenover de kraam met biologische groente). Helaas worden deze lekkernijen bij dit kraampje ook zichtbaar meegegeven in plastic, maar er staan grote 'schep-bakken' achter. Dat biedt dus mogelijkheden ;-) Ik sprak ze aan en vroeg of ik een eigen (weck)potje mee mocht nemen. 'Geen enkel probleem!' kreeg ik als antwoord. Ze opperde zelf al om de weegschaal dan op 'tarra' te zetten. Op deze manier kunnen ze het product wegen zonder de verpakking. Volgend weekend sta ik daar dus met mijn eigen weck-potje. Ik verheug me nu al op een heerlijke pasta-pesto!

   Verwijderen
 2. Werk heel goed hoor om bakjes of weckpotjes mee te nemen naar de winkel! Zo kopen wij ook de nootjes (anders heb je iedere keer weer vieze tasjes), olijven, koffie, thee en andere lekkere dingen die je niet mee kan nemen in een tasje. Droge nootjes zijn prima in zo'n tasje natuurlijk (ze zien er erg leuk uit!) maar vette pinda's of rozijntjes zou ik in een potje doen.
  Goed bezig! :)

  BeantwoordenVerwijderen