woensdag 16 april 2014

Dringend verzoek aan scholen in Haarlem en omgeving!

Soms rol je van het ene idee in het andere. Terwijl ik vanmorgen met mijn dochters aan tafel zat te ontbijten zat ik nog een beetje na te denken over mijn gesprek gisteren met het Sterrencollege. Overtuigd van mijn 'scholieren-blikjes-laten-inzamelen-voor-geld' idee, hoop ik dat ze echt iets met mijn aangereikte initiatief gaan doen. Maar om een dergelijk idee te laten slagen, moet je niet alleen de school, maar ook de leerlingen enthousiast zien te krijgen. Een goede invulling van het 'blikjes-geld' is de uitdaging. Waar lopen de scholieren voor warm? Wat is voor hun de 'trigger' om ze ook daadwerkelijk enthousiast en actief mee te laten werken? Opeens schoot het me te binnen.....

Blikjes inzamelen voor 'Serious Request'

Dit jaar staat het glazen huis van 'Serious Request' in Haarlem. Iets wat heel erg speelt onder de jongeren. Naar mijn idee een prachtige invalshoek/doel om de scholieren hun blikjes voor te laten inzamelen. Deze fantastische actie van 3FM is landelijk bekend en zeer populair onder het Nederlands publiek (zeker bij de jeugd!). Als school meewerken aan een dergelijk initiatief kan heel veel goede, positieve publiciteit genereren. Niet alleen draagt de school uit zich, bewust en betrokken, in te willen zetten voor het goede doel van 'Serious Request'; maar helpt daarbij ook nog eens het milieu!

Ik ben er vanaf overtuigd dat daar heel veel positieve aandacht voor zal zijn en dat de leerlingen zich graag en enthousiast voor een dergelijke actie willen inzetten. In mijn idee is hier dus een echt win-win situatie mee te behalen. Daarnaast zijn 'Serious Request' en bijdragen aan een schoner milieu prachtig op een school te verenigen; ik denk bijvoorbeeld aan gastcollege's van Peter Smith; een informatieavond; afgestemde maatschappijleer lessen... Een dergelijke actie is  prima te starten aan het begin van een nieuw schooljaar. In de maanden voorafgaand aan het daadwerkelijke 'glazen huis' (eind december in Haarlem) is er voldoende tijd om de leerlingen te informeren én activeren om ze héél veel blikjes in te laten zamelen. En tegen de tijd dat de actie is afgelopen zijn de leerlingen (hopelijk) zó geconditioneerd dat ze niet beter weten om hun blikjes netjes weg te gooien in de daarvoor bestemde bak! Win, win, win, win zeg ik!

Overtuigd van het positieve effect zal ik meerdere scholen in Haarlem en omgeving met dit idee proberen te benaderen. Ben nu al heel benieuwd naar hun reaktie's! Heb jij vragen/opmerkingen? Ik hoor ze graag! Laat ze achter op mijn blog of Facebook of stuur me een mailtje.

3 opmerkingen:

 1. Gisteren bij mijn dochter geïnformeerd naar de afvalinzameling op haar school (Mendelcollege). Helaas vindt ook daar geen gescheiden afvalinzameling plaats. Leerlingen worden wel ingezet voor het opruimen van zwerfafval, maar dan als strafmaatregel...kortom, ik denk dat deze school absoluut interesse zou kunnen hebben voor je initiatief!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Vanuit de Boeretuin, naast de Jopenkerk, is er regelmatig contact met het Gymnasium in de Jacobijnesteeg. Zelfde thema: in de pauze strijken de leerlingen neer op dit lieftallige pleintje. Blikjes, plastic flessen en zakjes blijven achter. Goed plan om de schoonmaakactie te koppelen aan een goed doel dat de jongeren zal aanspreken.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik vind dit een heel leuk idee! Kan helaas niet uit eigen ervaring spreken, dochter is al boven de schoolleeftijd en elders op school geweest.
  De koppeling aan 3FM Serious Request vind ik een prima plan.

  BeantwoordenVerwijderen