vrijdag 11 april 2014

Plastic Switch - Persoonlijke verzorging 01

Maandverband.... een steeds terugkerend artikel tussen mijn boodschappen. En met twee opgroeiende dochters (9 en bijna 11) zal dat nog wel even zo blijven. Naast een enorme chocolade behoefte; irreël gesnauw (arme Chris) en nare hoofdpijn ging mijn menstruatie, tot voor kort, standaard gepaard met enig plastic afval. Me niet bewust van een beter, natuurlijk alternatief koos ik maandelijks voor 'Always'.

 

In de loop der tijd ging ik me steeds meer storen aan de, in mijn ogen, onnodige toevoegingen als parfum, vrolijke patroontjes en 'SAP' (Super Absorberende Polyacrylaten). Dat moet toch ook anders kunnen, dacht ik en ging op zoek. Bij Green Jump vond ik al snel waar ik naar op zoek was: een maandverband zonder plastic en nare, synthetische toevoegingen! Hoera. Het kan!


Ondanks (in vergelijking met Always) de wat duurdere prijs ben ik helemaal om en wil ik nu niet anders meer. Het draagt prettig, biedt voldoende bescherming en voelt een stuk prettiger wetende dat het goed is voor mij én de natuur! Vooral als je je bedenkt (zo las ik op de site van 'vrouwengeluk') dat je, als vrouw, in je leven zo'n 11.000 maandverbandjes verbruikt. Ik ga maar alvast inslaan voor mijn dochters ;-) Bij de natuurvoedingswinkel, waar daar kun je het meestal ook kopen.

Natracare maandverband is vrij van parfum, plastic en synthetische stoffen. Gemaakt van maïszetmeel bedekt met ecokatoen is het voor 95% biologisch afbreekbaar. Alleen de lijm van de plakstroken is niet biologisch afbreekbaar. Het is verkrijgbaar in normaal en super (beide met vleugels), waarbij de normale variant 14 stuks, en de super variant 12 bevat. Prettig verpakt in papier. Meer informatie vind je hier.

Benieuwd naar mijn volgende (plastic) afval besparingen en/of ervaringen? 
Volg me dan op Facebook.


6 opmerkingen:

 1. Is er ook voor tampons een natuurvriendelijke variant?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ja hoor, als je greenjump.nl gaat en in het zoekvenstertje 'tampons' tikt krijg je twee varianten van het merk 'Natracare'. Ongetwijfeld kun je deze ook kopen in een natuurvoedingszaak.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Gebruik nu ook wasbaar maandverband... Ik moest daar even aan wennen maar nu ik het een tijdje heb zie ik er steeds meer de voordelen van in...
  Wellicht ook iets voor jullie bijvoorbeeld voor de lichtere dagen...
  Omdat het na een paar keer wassen prettiger draagt dan al het plastic/papier wegwerpverband moet ik er vooral op letten dat ik het niet heel de dag laat zitten... maar dat valt te leren... Het gaat dus niet na een paar uur irriteren... erg fijn!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Beste Maranke, dank voor je reactie. Heb je al van de Mooncup gehoord? Ik zelf heb er (nog) geen ervaring mee, maar als ik onderstaande info lees dan denk ik dat ik het binnenkort maar eens ga proberen!

   Mooncup is: Veilig - Latexvrij, bevat geen verf, giftige stoffen of bleekmiddelen. Perfect voor mensen met allergieën of gevoelige huid. Hij is ook veilig en gemakkelijk tijdens reizen, zwemmen, sporten of slapen. Comfortabel - Je voelt hem niet zitten. Hij absorbeert geen vocht en veroorzaakt geen droogheid of irritaties. Mooncup kan tot ongeveer 10 uur gebruikt worden. Daarna verwijder je hem, maakt hem schoon met water en brengt hem weer in. Milieubewust - Gemiddeld gebruikt een vrouw 11.000 tampons in haar leven. Allemaal afval dat in de natuur terecht komt. Met een Mooncup is je afvalproductie nul! Voordelig - Je gebruikt elke menstruatie dezelfde Mooncup. En geeft dus geen geld mee uit aan wegwerpproducten.

   Verwijderen
 4. Ik heb deze ook geprobeerd maar was niet zo gelukkig. Veel te dun en het kwam steeds los te zitten.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat jammer dat je niet tevreden bent. Zelf ervaar ik je aangeven problemen niet. Misschien dat een andere variant (regular, super, super+, long) je wel bevalt? Of anders de Mooncup?

   Verwijderen