woensdag 4 juni 2014

DIY - Natuurlijke luchtverfrisser

Ik vond het op de site van 'Van der Pigge': een handleiding om zelf een heerlijke, natuurlijke luchtverfrisser te maken. Daarnaast geven ze nog veel meer handige tips/uitleg over hoe en wat je allemaal met Natriumbicarbonaat kunt doen. Kijk maar eens hier. De tip voor de kattenbak en de mieren ga ik zeker ook eens proberen. Voorlopig ben ik helemaal blij met de luchtverfrisser; mijn wc ruikt heerlijk! En dat in 5 minuten en zonder plastic! Ook aan de slag? Weet dan wel dat Natriumbicarbonaat (naast zuiveringszout) ook wel 'baking soda' wordt genoemd en dat dit NIET hetzelfde is als bak poeder! Naast nog meer leuke tips en toepassingen legt 'Green Evelien' heel goed het verschil uit:

"Bakpoeder bevat wel baking soda, maar er is ook een zuur aan toegevoegd. Als daar vocht bij komt gaan die twee een reactie aan. Baking soda is ook iets anders als gewone soda. Soda bindt twee keer zoveel zuur als Baking soda en is daardoor een sterkere base. Het is zelfs bijtend en is dus niet uitwisselbaar met baking soda"

Klein minpuntje is dat 'Baking Soda' niet overal te koop is. Bij een Toko verkopen ze het meestal wel. En als je het daar niet kunt vinden, dan kun je het ook altijd nog online bestellen bij Baking-Soda.nl. Daar adviseren ze, wanneer je Baking Soda al hebt gebruikt om ruimtes te zuiveren van nare luchtjes, deze (daarna) niet meer voor kook doeleinden en/of persoonlijke verzorging/gezondheid te gebruiken. Wél kun je er nog je goot mee ontstoppen of (tegen gladheid) bij vorst op het trottoir strooien. Gaat het op straat ook nog eens lekker ruiken ;-)


DIY - Luchtverfrisser


Benodigdheden

(Arm & Hammer) Baking Soda • Etherische olie (naar wens)
Leeg, schoon (jam)potje • Spijker • Hamer • Kopje • Lepeltje om te roeren

Stap 1

Sla met de spijker en hamer een (willekeurig) aantal gaatjes in het deksel van het potje.
Stap 2

Vul het kopje halfvol met natriumbicarbonaat (Baking Soda)
en meng er 8 tot 12 druppels etherische olie door.


Stap 3

Vul het (jam)potje en plaats deze op het toilet, woon/slaapkamer of waar nodig ;-)
Af en toe heen en weer schudden voor een langdurige, heerlijke geur. Omdat ik inmiddels al een hele verzameling lege, glazen potjes heb en deze effectieve
luchtverfrisser zo snel en simpel te maken is, kan en ga ik er nog heel wat meer bij maken.
 Met een gehaakt hoesje er om, zijn ze bovendien ook nog eens erg leuk om kado te geven!

Op de hoogte blijven van mijn (plastic) afval ervaringen en besparingen?
Volg me dan op Facebook!

6 opmerkingen:

 1. Gisteravond geoefend met de "losse", ben nu wel toe aan de volgende stap...uiteindelijke doel is een leuk hoesje voor mijn potje luchtverfrisser. Wanneer is de gevorderde les?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ga ik morgen meteen proberen. Zou je de bakingsoda nadien ook kunnen gebruiken om je vaatwasser te reinigen in plaats van zo'n zakje vsn Sun? Heb je daar ervaring mee?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Leuk dat je het gaat proberen; het potje staat nog steeds bij ons op het toilet en doet zijn werk nog altijd goed ;-) Baking Soda wat je voor de luchtverfrisser hebt gebruikt, zou ik (voor de zekerheid) NIET daarna gebruiken voor andere doeleinden. Gewoon een beetje nieuwe gebruiken. Ik zelf heb (nog) geen ervaring met Baking Soda en de vaatwasser. Weet wel dat het een 'wondermiddeltje' is wat je voor vele doeleinden kunt gebruiken. Kijk maar eens op: http://www.duurzaamthuis.nl/wondermiddel-baking-soda of http://www.beautylab.nl/baking-soda-verrekte-handig/ of http://www.vanderpigge.nl/pigge-weet-raad-met-natriumbicarbonaat/ Succes!

   Verwijderen
 3. Waarom niet gelijk in het potje mengen?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Heb baking soda al in de vaatwasser gebruikt. Reinigt heel goed.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik heb er misschien wel 15 druppels in gedaan en ruik bijna niks.... :-(

  BeantwoordenVerwijderen