woensdag 18 juni 2014

Natuurlijke etiketten lijm verwijderaar!

Bij mij gaat er tegenwoordig (bijna) geen glazen potje meer de deur uit. Eenmaal leeg en schoon zijn ze uitermate geschikt om peulvruchten, rijst, sausjes, mozzarella, restjes eten, rozijnen en nog véél meer in te bewaren! Naast het feit dat je ze keer op keer kunt vullen; zijn ze prima mee te nemen naar de markt (en ook goed af te sluiten voor de terugweg) en zien al die gevulde potjes er ook nog eens erg gezellig uit in mijn keukenkastje. Alleen die nare etikettenlijm! Bij sommige potjes gaat het er nauwelijks af en laat het (na veel heet water, sop en boenen) vaak nog steeds een doffe, lelijke plaklaag achter. Bah! Op de site van creeklinehouse.com las ik hoe je deze lijm op een natuurlijke manier (dus zonder nagellak remover en/of lijmoplosmiddel) kan verwijderen. Dat moest ik natuurlijk meteen zelf uitproberen! Hierbij mijn verhaal/ervaring.
 Natuurlijke etiketten lijm verwijderaar

Een van de weinige plastic dingen die mijn huis nog binnenkomen is de dop van de Calvé pindakaas pot. Enigszins overrompeld door mijn 'actieve anti-plastic activisme', krijg ik het nog even niet over mijn hart om mijn man zijn o, zo geliefde Calvé pindakaas te misgunnen. Voor de kinderen koop ik inmiddels, zonder problemen, 'Jori' pindakaas. In glazen pot met blikken deksel en zonder enige onnatuurlijke toevoeging. Ik hoop maar dat mijn man er binnenkort achter komt dat deze ook erg lekker is! Ondertussen leent de Calvé pindakaas pot zich bij uitstek voor mijn 'lijm-laag-verwijder-test', want na het label er af te hebben geweekt, blijft er een hardnekkige lijmlaag aan het glas kleven.

Leeg potje pindakaas.

Even laten weken in een warm sopje (navulbare Ecover)
Etiket weekt eraf; lijm blijft zitten.
Om deze etikettenlijm (op een natuurlijke manier) te verwijderen gebruik je een mengsel van één deel Baking Soda en één deel (olijf)olie. Ik nam van beide een ruime eetlepel en roerde dit in een diep bord door elkaar.

 


Plaats de glazen pot ín het diepe bord en wrijf de pot goed met het mengsel in. Laat de ingesmeerde pot ± 15 minuten in het bord staan. Voordeel hiervan is dat, als het mengsel begint te druipen, je aanrecht netjes schoon blijft en dat je het opgevangen mengsel weer voor een eventueel volgend potje kunt gebruiken!


Wrijf, na de 15 minuten, met een katoenen doek (ik gebruikte een vochtige) het mengsel én de lijm weg. Lukt het niet in één keer? Smeer dan nog eens een goede laag op het lijmgedeelte; weer even wachten en daarna goed wrijven. Bij mij verdween alle lijm na twee keer het mengsel opgebracht en weg gewreven te hebben. Even omspoelen, afdrogen en klaar om hergebruikt te worden!

Schoon en helder eindresultaat!
 TIP: Van een leeg, schoon potje en Baking Soda, maak je een heerlijke, 
natuurlijke én plasticvrije luchtverfrisser! Hoe je dat doet lees je hier.


  Meer handige (plastic) bespaar tips? 
Kijk eens op mijn Pinterest Pagina of volg me op Facebook!

10 opmerkingen:

 1. Ken je ilias delicatessen? Heerlijke pindakaas in pot met deksel. Kijk eens op hun site van facebook. Mischien een goede vervanger voor je man.smaakt iets meer naar nootjes maar erg lekker en vers.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank voor de tip, Intheclauds! Ik heb gelijk even gekeken en het ziet er heerlijk uit. Plus in een glazen pot mét blikken deksel. Binnenkort maar eens even een bezoekje aan Leiden plannen ;-)

   Verwijderen
 2. LOC van Amway is ook een zeer goede etikettenoplosser: inwrijven en even laten staan, daarna heet afspoelen.
  LOC is heel natuurlijk spul.....

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik had een leeg wijnflesje waar ook een lijmlaag op achterbleef.
  Ingesmeerd met olie en zuiveringszout en nu is ie schoon!
  Dankjewel :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Fijn dat het je geholpen heeft. Succes met eventuele volgende potjes!

   Verwijderen
 4. Heel erg bedankt voor deze super tip! Zonder chemische walmen alle lijm gemakkelijk verwijderd! Heel blij mee!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Gewone soda werk ook.! (in ieder geval op blikjes)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. We hadden toevallig een flesje HG stickeroplosser staan. Op de sticker van het flesje staat dat je na het insmeren even moet wachten. Maar toen ik het op de pasta pot smeerde ging de lijm er meteen vanaf. Kortom, dat spul werkt echt goed!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik doe dit al jaren met gewone lampolie. Op een stukje keukenpapier en even wrijven of het papiertje even op de lijmlaag laten liggen

  BeantwoordenVerwijderen