donderdag 13 maart 2014

Raap Rondje - 13 maart 2014 - Gemeente Bloemendaal


Zo'n 15 jaar geleden verhuisde ik van 'drie-hoog-achter' in Amsterdam naar een heerlijk huis in Bloemendaal. Hoewel ik, naar Bloemendaalse begrippen ;-), in een bescheiden (rijtjes)huis woon ervaar ik dat persoonlijk als zéér bevoorrecht en luxe. De rust; prachtige natuur; uitgestrekte duinen; strand/zee op fietsafstand; ons heerlijk, zonnige 'postzegel-tuintje'.... ik ben er nog steeds elke dag dankbaar voor en geniet er enorm van!

Het zwerfafval-probleem lijkt, in vergelijking met Amsterdam, hier enorm mee te vallen. Maar als je goed kijkt vind je ook hier menig verdwaald blikje, flesje, plastic zakje en snoepverpakking. Stilletjes verscholen of weggewaaid in struiken en/of bomen. Ogenschijnlijk uit het zicht, maar zeker niet weg!

Mijn geplande 'Raap Rondje' (door Bloemendaal richting Overveen en dan terug langs de randweg) stagneerde al snel bij het parkje aan de overkant van het gemeentehuis. Hoewel het er, op het eerste gezicht, redelijk 'schoon' uitzag; blééf ik maar afval vinden. Onder bergjes bladeren, struiken en zand....hoe dieper ik de bosjes in ging; hoe meer ik vond. Na zo'n anderhalf uur was mijn vuilnis-karretje al helemaal vol. Met alle moeite die ik tegenwoordig doe om thuis zoveel mogelijk afval te besparen, is dat dus méér afval dan dat we als gezin in anderhalve week produceren! Nog een ander saillant detail: op dit moment wordt het gemeentehuis van Bloemendaal verbouwd. Kosten rond de 11 miljoen euro. Vraag je je toch wel een beetje af wat er nog overblijft om de rest van de gemeente ook zo mooi te houden....

Klein gedeelte van het afval tegenover het Bloemendaals Gemeentehuis.
Stukken beter toch? Opruimkosten: niets, noppes, nada!
De 'Mac' vind je in Santpoort-Noord; het afval in Bloemendaal.
Mijn trouwe metgezel!
Afval op de grond....
... en in de grond
Plastic Soep. Made in Bloemendaal.
Drie op een rij....
Deze partij krijgt dus zeker niet mijn stem!
Plastic op de grond....
... en in de struiken.
Verbazingwekkend veel 'plastic-afval-zakken-sluit-koorden' gevonden.
Per ongeluk gevallen of gewoonweg gedumpt?

Op naar glas -en vuilnisbak!
1 opmerking:

  1. Heel triest hoeveel er lag :( Maar dankzij jou niet meer! Top!

    BeantwoordenVerwijderen