vrijdag 7 maart 2014

Wie het weet, mag het zeggen!Door het gebruik van weckpotten, katoenen broodzakken, gehaakte boodschappen netjes en stoffen zakjes, komt er tegenwoordig nog maar héél weinig plastic ons huis binnen. Maar soms zijn er van die momenten dat je er écht niet omheen kan. Daar stond ze, ons lieve buurmeisje, met een schattig bosje rode tulpen in haar hand om me te bedanken voor het avondje logeren met/bij mijn dochters. Zo'n lief gebaar kan (en mag) je gewoon niet weigeren. Ook al zijn die vrolijke, mooie bloemen overdadig verpakt in plastic.


Maar.... is het eigenlijk wel plastic? Het dunne, transparante folie lijkt mij meer op cellofaan. En aangezien cellofaan gemaakt is van cellulose, zou het eigenlijk niet bij het plastic afval horen. Sterker nog; ik eens heb begrepen dat cellofaan het uiteindelijke te recyclen plastic zou kunnen 'verzwakken'.

Ik besloot opheldering te vragen bij het bloemenstalletje waar mijn buurmeisje de tulpen had gekocht. Bij mijn vraag of het materiaal om de bloemen plastic of cellofaan is, werd ik hoogst verbaasd aangekeken. "Zit daar dan een verschil in?" kreeg ik als antwoord. Na dit uitgelegd te hebben, moest ze helaas toegeven dat ze niet wist wat het materiaal (waarmee ze dagelijks tientallen bossen bloemen mee verpakt!) nu precies is. Folie, dacht ze. Althans... zo staat het altijd op haar bon. En 'folie' mag bij het plastic afval, zo lees ik op de site van 'Plastic Heroes'. 


Maar is folie iets anders dan cellofaan? En zo ja; hoe onderscheid ik die twee dan van elkaar? Er staan geen merkjes of tekens op en alles lijkt even hard te 'knisperen'....

Ik geniet van mijn mooie, rode tulpen en heb er uiteindelijk voor gekozen om de verpakking bij het plastic afval te stoppen. Graag zou ik wat meer te weten willen komen over dit 'folie/cellofaan vraagstuk'. Al is het alleen maar voor de volgende keer dat ik weer een bosje bloemen mag ontvangen ;-) Mochten jullie mij hier meer over kunnen vertellen dan hoor ik het graag! Alvast bedankt!

2 opmerkingen:

 1. folies om folders en tijdschriften (zie voorschriften) voelen anders aan dan de folie om de bloemen. Ik stop ze nooit bij plastic afval, net zoals het cellofaan om theepakjes e.d. Maar elke keer sta ik weer te twijfelen en zeker weten doe ik het ook niet :) Eveline

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De folie die (of 'Het folie dat', dat mag ook) om bloemen zit is geen cellofaan maar polypropeen (vroeger benoemd als polypropyleen). Dit product mag bij het plastic worden afgevoerd.

   Bron: milieucentraal.nl

   Verwijderen